V afviser bekymring: Ingen er i nærheden af vores klimaforspring

Regeringen er ærgerlig over, at den har skåret i støtten til energiforskningen. Men det var nødvendigt, lyder det.

Det er et spørgsmål om prioritering, at regeringen har valgt at skære i forskningsstøtten til grøn energiteknologi, siger Venstres klimaordfører, Thomas Danielsen. (Foto: DR © DR Nyheder)

Det er ikke med regeringens gode vilje, at den har valgt at skære i forskningsmidlerne til klimaområdet.

Men når det er sagt, så ligger Danmark fortsat helt i front, når det handler om både at opfinde nye og videreudvikle gamle grønne energiteknologier, og det vil vi blive ved med.

Det er meldingen fra Venstres klimaordfører, Thomas Danielsen, der lige nu befinder sig FN’s klimakonference i Marokko.

Tidligere på dagen kritiserede Lars Aagaard, administrerende direktør for Dansk Energi, regeringen for at have ”skåret voldsomt i støtten til energiteknologisk forskning”. Han mener, at det kan risikere at true vores globale førerposition på klimaområdet.

Men det kommer ikke til at ske, siger Thomas Danielsen.

- Jeg er fuldstændig enig i, at vi skal satse på klimaforskning, og derfor gjorde det ondt, at vi blev nødt til at skære lidt i støtten for at rette op på økonomien efter SR-regeringen. Men ingen er i nærheden af at indhente os på klimaområdet, selvom vi løfter foden fra speederen i nogle år.

Vi må prioritere

Det er blandt andet regeringens beslutning om at halvere den grønne EUDP-tilskudsordning fra 397 millioner kroner i 2015 til 193 millioner kroner på næste års finanslov, som direktøren for Dansk Erhverv er kritisk over for.

Målet med den er at støtte ny energiteknologi, som kan være med til at sikre, at Danmark bliver uafhængige af fossile brændsler som olie og kul i år 2050.

Thomas Danielsen peger på, at regeringen har været nødt til at skære for blandt andet at finde penge til at fjerne PSO-afgiften.

- Det er meget dyrt, og derfor må vi prioritere, siger han og understreger, at ambitionsniveauet vil stige igen om nogle år.

Sidste år på klimatopmødet i Paris gik Danmark med i den amerikanske præsident, Barack Obamas, såkaldte ”Mission Innovation”-initiativ. Målet er at booste energiforskningen, og Danmark har sagt ja til at øge EUDP-midlerne til 580 millioner kroner i 2020.

- Vi forventer os meget af det, siger Thomas Danielsen.

Facebook
Twitter