V-dag: Briterne skyder massevaccination i gang

I dag er en stor dag i briternes kamp mod coronavirus. Men det bliver et langt, sejt træk at komme i mål.

I dag får tusinder af briter adgang til en længe ventet vaccine. (Foto: Dominic Lipinski / POOL © Scanpix)

Som det første vestlige land begynder Storbritannien i dag en massevaccination af befolkningen mod coronavirus.

"V-dag" kalder sundhedsminister Matt Hancock dagen, hvor han selv vil gå forrest og blive vaccineret direkte på tv for at forsøge at vise, at vaccinen er sikker.

Udtrykket V-dag henviser normalt i Storbritannien til "Victory Day", der markerer Tysklands overgivelse i 2. Verdenskrig 8. maj 1945, men bruges altså nu i forhold virusset, der har ramt store dele af verden.

Briterne tager nu et stort skridt frem, lyder budskabet fra den britiske sundhedsminister:

Dagen er blevet udråbt som en milepæl i kampen mod virusset, men for myndighederne venter et enormt arbejde med distribution af millioner af vacciner og oplysning af befolkningen om arbejdet.

- Der er lys for enden af tunnelen, men vi er der ikke helt endnu. Vi må holde fast, siger Hancock.

Et maraton

Stephen Powis, der er medicinsk direktør for det britiske hospitalsvæsen, NHS, har gjort opmærksom på, at det bliver et "maraton, ikke en spurt". Indsatsen ventes at vare langt ind i næste år.

Vaccinen, der bliver rullet ud, er udviklet af Pfizer og Biontech.

Den har vist lovende resultater i forhold til effektiviteten. Men det er også første gang nogensinde, at den sendes ud til den brede befolkning, og det skaber udfordringer.

En tekniker på Croydon University Hospital overfører en iskold sending vacciner til en særlig fryser (Foto: pool © Scanpix)

Croydon University Hospital i det sydlige London er et ud af i alt 50 steder, som har modtaget en del af den første sending på i alt 800.000 doser. De ankom denne weekend fra Pfizers fabrik i Belgien.

Vaccinen blev transporteret i pakker med tøris. Herefter overføres den til en særlig fryser, der kan holde temperaturen nede på de påkrævede minus 70 grader.

- At vide at vi er her, og at vi er blandt de første i landet, der rent faktisk modtager en vaccine - og dermed blandt de første i verden - det er bare fantastisk. Jeg er så stolt, siger Louise Coughlan, ledende farmaceut på London-hospitalet.

De unge må vente

Forrest i køen til at få et stik står ældre over 80 år og frontlinjearbejdere på plejehjem og hospitaler.

Også ældre på plejehjem og i beskyttede boliger har høj prioritet.

Prioriteringsliste

 1. 1

  Beboere på plejehjem og deres plejere.

 2. 2

  Alle på 80 år og ældre. Sundhedspersonale i forreste linje.

 3. 3

  Alle på 75-79 år.

 4. 4

  Alle på 70-74 år. Ekstremt sårbare personer.

 5. 5

  Alle på 65-69 år.

 6. 6

  Alle på 16 til 64 år, som har underliggende helbredsproblemer, der giver dem øget risiko for sygdom.

 7. 7

  Alle på 60-64 år.

 8. 8

  Alle på 55-59 år.

 9. 9

  Alle på 50-54 år.

Men der er udfordringer med at få vaccinen distribueret videre fra de 50 steder, som har fået de første doser, på grund af de strenge krav til opbevaring ved lave temperaturer.

Vaccinen fra Pfizer og Biontech bliver givet i to doser med tre ugers mellemrum.

Derfor vil den første sending af vacciner i alt blive brugt på at vaccinere 400.000 mennesker. Regeringen har bestilt 40 millioner doser og håber på flere vaccinedoser fra blandt andet AstraZeneca.

Det ventes ikke, at yngre grupper vil blive vaccineret før til foråret.

- Der er komplekse udfordringer forbundet med indsatsen, men vores hospitaler kickstarter tirsdag den størst vaccinationsindsats i landets historie, siger sundhedsminister Matt Hancock.

Dansker glæder sig til at få stikket

En af dem, der inden for en overskuelig fremtid kan få gavn af vaccinen, er danske Hans Christian Andersen, lektor emeritus ved Northumbria University i Newcastle, som har boet i England i 41 år.

Han er ikke i tvivl om, at han skal vaccineres, når han får mulighed for det.

- Det vil jeg overhovedet ikke tøve med, siger han til P1 Morgen.

- I første omgang er det lige så vigtigt for mig, som for alle mulige andre, men jeg har været KOL-patient i mange år, så jeg tilhører den gruppe, der har måttet holde sig for sig selv i mange måneder nu, fortæller han.

- Derfor synes jeg, at det ville være mægtigt interessant at få den modstandskraft, man får med vaccinen, siger den tidligere lektor, der fortæller, at der kan gå flere måneder, før det bliver hans tid til at få stikket.

- På et tidspunkt når de til grupperne mellem 60-70 år, hvor jeg er, og så bliver det min tur til at række armen frem, og det glæder jeg mig til.

/ritzau/AFP/DR Nyheder

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter