Skoleskyderi i Florida

Våbenprotest: Unge spiller døde foran Det Hvide Hus

Under sloganet #MeNext udtrykker amerikanske unge deres harme over landets våbenlovgivning.

De havde lagt sig ned på jorden. De unge amerikanere lod, som om de var blevet skudt og lå foran den amerikanske præsidentbolig i Washington D.C. Målet med aktionen, som de unge gennemførte i går, var at sætte fokus på problemerne med skoleskyderier i USA.

Aktionen kommer oven på et skoleskyderi i Florida i sidste uge, hvor en tidligere elev skød og dræbte 17 personer. I 2018 har der foreløbigt været 7 skyderier på eller omkring amerikanske skoler.

Ved gårsdagens demonstration blev navnene på de dræbte elever råbt højt én efter én.

Flere af deltagerne ved demonstrationen bar skilte, hvor der stod: "Am I next?". På dansk: "Bliver jeg den næste?".

En ny bevægelse af unge har fået nok af den vedvarende vold med våben og har skabt en bevægelse mod den amerikanske våbenlovgivning, som de mener er alt for liberal.

Bevægelsen bruger betegnelsen #MeNext, som er et udtryk for frygten for at blive den næste, der bliver ramt i et skoleskyderi.

Der skal en græsrodsbevægelse som #MeNext til, hvis der skal ske et nybrud i forhold til amerikansk våbenlovgivning, lyder det fra Jørn Brøndal, der er professor og leder af Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

- Der skal en græsrodbevægelse til for at sætte sig op imod den meget, meget stærke våbenlobby, der er meget stærk, hvis man vil prøve at ændre billedet.

1 / 4

Trump støtter nyt lovforslag

Igår kom det frem, at den amerikanske Donald Trump støtter op om et lovforslag, der skal gøre det nemmere at foretage baggrundstjek af af folk, der køber våben.

Men lovforslaget er tandløst, vurderer Jørn Brøndal,

- Der er så mange andre ting, man kunne gøre. Man har talt om at gøre det ulovligt at lave halvautomatiske om til fuldautomatiske våben, men det forslag er ikke blevet til noget. Så det her er et lille forslag, der dog støttes af omkring 90 procent af befolkningen, lyder det fra Jørn Brøndal.

Lovforslaget handler om, at et register over våbenkøbere skal gøres mere effektivt, og at flere myndigheder skal indberette til systemet om våbenkøbernes straffeattest og andet relevant information.

Den 24. marts arrangerer en gruppe unge en demonstration imod våbenlovgivningen. Den kalder de 'March For Our Lives'.

Der har i teksten før været omtalt 18 skoleskyderier, det har vi rettet til syv skoleskyderier i USA i 2018. Derudover har der været 11 skudepisoder på amerikanske skoler i 2018. Disse har vi valgt ikke at betegne som skoleskyderier, fordi skyderierne ikke er rettet mod elever i skolens åbningstid.

Nogle amerikanske kilder bruger tallet 18, og fordi vi ikke retter i direkte citater, er det blevet stående i artiklen.

Facebook
Twitter