Våbenstramninger splitter Trump og amerikansk våbenlobby

Vi kommer ikke til at støtte Trumps våbenstramninger, siger den magtfulde organisation NRA.

NRA tager Donald Trumps forslag om straminger af lovgivning et gran salt. - Det er bare ting, han diskuterer lige nu, siger Dana Loesch, talsperson for NRA. (Foto: ALEX WONG © Scanpix)

Den magtfulde amerikanske våbenlobby National Riffle Association (NRA) vil ikke støtte et forbud mod udstyr, der kan få semiautomatiske rifler til at fungere som et fuldautomatisk våben.

- NRA vil ikke støtte sådan et forbud, siger Dana Loesch, talsperson for NRA i et interview med ABC News.

Diskussionen om forbuddet mod udstyret, der går under navnet 'bump stocks', er blusset op efter det næstdrabeligste skoleskyderi i USA's historie, der fandt sted i forrige uge.

Skyderiet skete på et gymnasium i Florida, hvor en tidligere elev tvang sig adgang til skolen og begyndte at skyde omkring sig og dræbte 17 personer med en semiautomatisk riffel af typen AR-15.

Skyderiet har betydet, at flere hundrede elever fra gymnasiet og andre skoler har samlet sig om at lægge pres på myndighederne i både Florida og Det Hvide Hus for at stramme op på de forenede staters liberale våbenlovgivning.

Våben til lærere, forbud mod bump stocks og hævet aldersgrænse

Debatten og presset har fået den amerikanske præsident, Donald Trump, til at foreslå flere ting for at undgå og afværge skoleskyderier i fremtiden.

Blandt andet har præsidenten foreslået, at 20 procent af lærere, undervisere og vejledere på USA's gymnasier skal specialtrænes og bevæbnes, så de kan stoppe en gerningsmand, der går til angreb på en skole.

Derudover har han luftet ideen om at forbyde bump stocks og at hæve aldersgrænsen for at kunne anskaffe sig en riffel fra 18 år til 21 år.

Men stramningerne af våbenlovgivningen har ikke gang på jord hos den magtfulde våbenlobby, der støttede Donald Trump valgkampagne med 30 millioner dollar til hans valgkampagne.

Men hverken et forbud mod bump stocks eller at hæve aldersgrænsen for køb af rifler vil blive støttet af våbenlobbyen, og ifølge talspersonen for NRA skal Donald Trumps forslag om straminger af lovgivning indtil videre tages med et gran salt.

- Det her er bare ting, han diskuterer lige nu, siger Dana Loesch.

Fokus på røde flag - ikke ny lovgivning

Ifølge NRA er det ikke selve våbenlovgivningen i USA, den er gal med. I stedet peger organisationen fingre af myndighederne i USA, der ikke greb ind i tide for at forhindre skoleskyderiet.

Tilbage i september havde en person med brugernavnet "nikolas cruz" skrevet en kommentar til en video på YouTube, hvor vedkommende skrev "Jeg vil være en professionel skoleskyder".

På trods af navnesammenfaldet mellem "nikolas cruz" på YouTube og den 19-årige gerningsmand bag skoleskyderiet i Florida ved navn Nikolas Cruz, lykkedes det ikke FBI at opspore forfatteren til kommentaren.

Det er ifølge den 19-åriges forsvarsadvokat bare et af flere røde flag, som myndighederne burde have reageret på for at forhindre skoleskyderiet og har beskrevet ham som en "ødelagt person".

Gerningsmanden købte våbnet et år inden, og fordi han købte det i staten Florida, behøvede han ikke en særlig tilladelse til at købe et semiautomatisk våben. Og det er der, humlen i problemet er, mener NRA.

- Vi taler om at forbyde våben og at forbyde alle semi-automatiske våben. Kan vi se på, hvad der faktisk kunne have forhindret det her?, siger Dana Loesch og fortsætter:

- Det våben gik ikke selv ind på skolen. Et individ, der fik lov til at købe et våben uden en særskilt tilladelse, tillod det våben at komme ind på skolen, siger Dana Loesch.

Facebook
Twitter