Vaccine mod malaria klar inden 2015

Medicinske forskere er tættere på en malariavaccine end nogensinde før. Det ventes, at vaccinen kan tages i brug i Afrika allerede i løbet af fem år.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) dør næsten en million mennesker af malaria hvert år, mens 250 millioner bliver smittet. (© Colourbox)

En vaccine mod den dødelige sygdom malaria er ifølge medicinske forskere inden for rækkevidde og kan være tilgængelig i løbet af fem år.

Forsøget med vaccinen, der kaldes RTS, S, er allerede i gang i syv afrikanske lande, og de første resultater er "meget lovende", siger forsker Joe Cohen fra medicinalfirmaet GlaxoSmithKline.

- De første resultater kan vi have klar inden 2012, og for at gøre en lang historie kort, kan vaccinen blive tilgængelig i Afrika om fem-seks år, siger

20 års udviklingsarbejde

Cohen, som de seneste 20 år har arbejdet med udviklingen af en malariavaccine.

Vaccinen er udviklet mod den mest dødelige type af malaria, nemlig Plasmodium falciparum.

Resultater fra tidligere test har påvist, at vaccinen beskytter mod malaria i 53 procent af tilfældene blandt børn og 65 procent af tilfældene blandt spædbørn.

Ikke 100 procent beskyttelse

Selv om vaccinen dermed ikke giver en 100 procents beskyttelse, så vil den ifølge Joe Cohen "redde mange, mange hundredtusinder liv i Afrika".

Derfor er det vigtigt, at der fortsat forskes i en endnu bedre og mere effektiv vaccine.

- Vi må arbejde på at finde en endnu bedre vaccine, som måske vil yde 80 procents beskyttelse, siger Cohen.

250 millioner bliver smittet

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) dør næsten en million mennesker af malaria hvert år, mens 250 millioner bliver smittet.

Sygdommen er mest udbredt i Afrika, men også dele af Latin-Amerika samt det sydlige og sydøstlige Asien er ramt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter