Vaccine mod svineinfluenza viser alvorlige bivirkninger

En undersøgelse fra Norge viser, at mange har fået alvorlige bivirkninger af vaccine mid svineinfluenza. Det er dog ikke længere den man bruger.

"Den alvorligste vaccinekatastrofe i moderne tid"

Sådan betegner den norske sygdomsekspert, Preben Aavitsland, den tidligere vaccine mod svineinfluenza. 548 nordmænd har fået alvorlige bivirkninger af Pandemrix-vaccinen, som den hedder, viser en ny undersøgelse fra Norge.

Preben Aavitsland var ansvarlig for overvågningen af smitsomme sygdomme hos det norske Folkesundhedsinstitut, da den frygtede svineinfluenzaen brød ud i 2009, skriver det norske medie NRK.

Mange fik alvorlige bivirkninger

Det har efterfølgende vist sig, at mange nordmænd har fået alvorlige bivirkninger af vaccinen, der dog ikke længere bliver benyttet. Fordi man dengang ikke vidste hvor udbredt sygdommen ville blive, blev alle nordmænd opfordret til at få vaccinen. 2,2 millioner nordmænd nåede at få vaccinen før smittefaren blev afblæst.

Efterfølgende oplevede opsigtsvækkende mange alvorlige bivirkninger. 1449 nordmænd har meldt om bivirkninger. 38 procent af dem er alvorlige. Især mange børn har fået alvorlige bivirkninger af vaccinen, og flere blev indlagt efter at have fået den.

I de værste tilfælde har vaccinen givet narkolepsi, som er en sjælden sygdom, hvor man pludselig får en uimodståelig trang til at sove.

- Narkolepsi er en alvorlig bivirkning. Mange af de andre bivirkninger er forbigående plager, siger Aavitsland til NRK.

Altid risiko ved vaccine

Selvom vaccinen ikke længere bruges mod influenzavirusset, efterlyser han en rapport om konsekvenserne ved vaccinen.

Camilla Stoltenberg er direktør for Folkesundhedsinstituttet i Norge og fastslår, at der altid vil være en vis risiko forbundet ved vacciner.

- Vi kan godt forstå bekymringen og vacciner. Og vi kan ikke garantere 100 procents sikkerhed for, at vacciner ikke kan give bivirkninger, siger hun.

De mest almindelige bivirkninger af Pandemrix-vaccinen er ifølge den norske udgave af Sundhedsstyrelsen, Legemiddelverket, problemer med nervesystemet, feber, gangvanskeligheder, smerter og psykiske vanskeligheder såsom mentale ændringer og søvnforstyrrelser.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter