Vaccinekrav og coronapas bliver fundet frem for at bremse Europas fjerde bølge

Ethvert land i Europa står foran en reel trussel med stigende smittetal, lyder advarslen fra WHO.

Specialister i beskyttelsesdragter desinficerer perronen på Leningradskij station i Moskva i Rusland, efter byens borgmester i oktober indførte nye restriktioner. (Foto: Maxim Shemetov © Ritzau Scanpix)

Lommerne var tømt for mundbind og coronapasset godt pakket væk i telefonens gemmer. Men nu skal begge dele findes frem igen flere steder i Europa, for mens temperaturen er faldet, er smittetallene begyndt at stige støt overalt på kontinentet.

Det fik i går Verdenssundhedsorganisation, WHO, til at komme med en kraftig advarsel om den fjerde bølge af coronavirusset, som har ramt flere lande i både Europa og Centralasien.

- I dag står hvert eneste land i Europa og Centralasien foran en reel trussel om en genopblussen af covid-19 eller kæmper allerede med den, sagde WHO's europæiske chef, Hans Kluge, på en briefing i København torsdag.

De aktuelle smittetal i regionen giver "alvorlig bekymring" hos WHO, som kom med en kraftig opfordring til de enkelte lande om at handle, før det er for sent.

- Vi må ændre vores taktik fra at reagere på stigninger i covid-19 til at forhindre, at de overhovedet sker, siger Hans Kluge.

Wien genindfører "2G"

Det råd har man taget til sig i den østrigske hovedstad, Wien.

Med 1.453 nye smittede havde Wien torsdag det højeste smittetal i år, og det har fået byens borgmester til at genindføre det, som østrigerne kalder 2G: ”Geimpft” og ”Genesen” - altså vaccineret eller raskmeldt.

Det betyder, at der ingen adgang er til byens restauranter, barer og hoteller eller serviceydelser, hvor man er i tæt kontakt med andre, som for eksempel frisører, med mindre man er vaccineret eller tidligere smittet.

Wien kan se frem til strengere restriktioner. (Foto: Leonhard Foeger © Ritzau Scanpix)

Man vil heller ikke kunne deltage i arrangementer på over 25 personer – heller ikke selvom man kan fremvise en negativ test.

De nye tiltag skyldes ikke mindst en prognose fra de østrigske sundhedsmyndigheder, der viser, at den stigende smitte kan komme til at lægge et hidtil uset højt pres på landets sundhedsvæsen, siger borgmesteren i Wien, Michael Ludwig.

- Dette er en meget alvorlig udmelding, der gør mig meget bekymret og bekræfter mig i at fastholde den meget konsekvente linje, vi har ført i Wien siden før sommeren, lød det blandt andet fra borgmesteren på et pressemøde torsdag.

Åbner op for vaccination af børn

Den stigende smitte har også fået byen til at åbne op for muligheden for at vaccinere børn mellem 5 og 12 år – på trods af, at det europæiske medicinagentur, EMA, endnu ikke har godkendt vaccinerne til mindre børn i EU.

Det sker ifølge byens sundhedsmyndigheder efter "kæmpe pres fra forældre", skriver Der Standard.

62 procent af Østrigs befolkning over 12 år er blevet vaccineret, siden myndighederne begyndte at rulle vaccinen ud i slutningen af december 2020. (Foto: Lisi Niesner © Ritzau Scanpix)

Det østrigske sundhedsministerium har efterfølgende udtalt til det østrigske medie ORF, at man først vil vurdere udmeldingen fra Wien om børnevaccinationer, når man har set en detaljeret plan fra byens sundhedsmyndigheder.

Uanset Wiens planer vil Østrigs nationale vaccinationsmyndigheder ikke anbefale vaccinationer af børn under 12 år, før der kommer en udmelding fra EMA. Den ventes i december.

I USA blev det tirsdag tilladt at vaccinere børn ned til fem år mod covid-19. Onsdag blev de første stik givet:

Kan fyre de uvaccinerede

I Letland, hvor man kæmper med et af de største smitteudbrud i EU, har man valgt at tage helt andre værktøjer i brug for at få indbyggerne til at blive vaccineret.

En ny lov, som træder i kraft den 15. november, giver lettiske virksomheder lov til at fyre eller sende sine medarbejdere på hjemmearbejde, hvis de ikke er vaccinerede.

Indtil videre har omkring 55 procent af Letlands befolkning fået begge stik, mens det europæiske gennemsnit ligger omkring 75 procent.

Loven bliver vedtaget, efter Letland som det første europæiske land i oktober annoncerede en fire uger lang nedlukning i et forsøg på at standse smitten. Det betød blandt andet natlige udgangsforbud, maskepåbud og lukning af alle butikker, udover apoteker og supermarkeder.

Smitten stiger flere steder

Det er ikke kun i Letland og Østrig, at smitten stiger. Lande som Kroatien, Slovakiet, Rusland og Tjekkiet har i løbet af den seneste tid set stigende smittetal og dødelighed.

I Tyskland satte man fredag rekord for anden dag i træk i antallet smittede siden pandemiens start. 37.000 personer er i løbet af de seneste 24 timer registreret smittede, og smittegraden i landet er nu højere, end den var i foråret.

De tyske sundhedsmyndigheder frygter, at den fjerde bølge kan udløse høje dødstal og et uoverskueligt pres på sundhedssystemet.

To tredjedele af Tysklands befolkning er indtil videre fuldt vaccineret, og bekymringen gælder ikke mindst de over tre millioner tyskere over 60 år, som ikke har taget imod en vaccine mod virusset endnu.

- Hvis vi ikke sætter gang i modforanstaltninger nu, så vil den fjerde bølge bringe endnu mere lidelse, udtalte Lothar Wieler fra Tysklands institut for folkesundhed, RKI, i går ifølge BBC.

Den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, ventes at mødes med sundhedsministrene i de tyske delstater i den kommende tid for at drøfte, hvordan man kan få bremset smitten.

Også i Holland har man valgt at gribe ind. Tidligere på ugen lød beskeden fra den hollandske regering, at man vil genindføre krav om mundbind og social afstand i dele af det offentlige rum, efter det kom frem, at indlæggelser med corona var steget med 31 procent.

Herhjemme har de stigende smittetal skabt ny debat om restriktioner og coronapas, som ellers er blevet rullet tilbage over sommeren og efteråret. I går lød anbefalingen fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at Danmark bør genindføre coronapasset.

Jo flere vaccinerede, jo færre døde

De stigende smittetal er dog ikke ensbetydende med, at flere dør med coronavirus - i hvert fald ikke i de lande, hvor vaccinationsraten er høj.

Det samlede antal dødsfald er nemlig lige nu halvt så højt i Europa, som det var, da pandemien var på sit værste.

Det skyldes, at færre dør eller bliver alvorligt syge i lande, hvor mange er vaccineret, fordi sygdomsforløbet med en vaccine ofte er mildere. I lande, hvor mange er vaccineret, for eksempel Spanien og Portugal, hvor over 80 procent er færdigvaccinerede, er smittetallene heller ikke steget i den seneste tid.

Men i lande med relativt få vaccineret, ender de smittede hyppigere på hospitalet. Og dem, der dør med coronavirus, er som hovedregel ikke vaccinerede, lyder det fra WHO.

FacebookTwitter