'Vaccinen er den eneste vej': Østrigs kansler sender uvaccinerede i lockdown

Uvaccinerede østrigere kan fra mandag kun forlade hjemmet, hvis der er gyldig grund.

Den østrigske kansler, Alexander Schallenberg, kaldte vaccinationstilslutningen for "skamfuld", da han annoncered en ny nedlukning for uvaccinerede. (Foto: GEORG HOCHMUTH)

- Coronasituationen i Østrig er alvorlig, sagde kansler Alexander Schallenberg med tung mine, da han i eftermiddags gik på talerstolen med en kontroversiel besked:

Alle, der ikke er vaccineret mod corona, skal gå i lockdown og vil kun få lov til at forlade deres hjem i forbindelse med særlige formål.

- I realiteten siger vi til en tredjedel af befolkningen, at I kan ikke forlade jeres hjem uden en særlig grund.

Det kan for eksempel være arbejde, indkøb eller lægebesøg. Nedlukningen gælder fra mandag morgen, og børn under 12 år vil være undtaget fra nedlukningen, der kommer til at ramme to millioner mennesker.

I videoen herunder kan du se Østrigs kansler, Alexander Schallenberg, annoncere de nye tiltag.

10.000 kroner i bøde

- Det bliver kontrolleret meget konsekvent, og det bliver sanktioneret meget konsekvent, sagde Schallenberg.

Politiet kommer til at udføre en hidtil uset mængde af kontrol, og hvis reglerne brydes, kan de uvaccinerede få en bøde svarende til over 10.000 kroner.

Østrigs konservative regering vil undgå at indføre yderligere restriktioner for dem, som har taget imod vaccinen, modsat Holland, som netop har indført nye restriktioner for alle borgere.

- Vi tager ikke let på det her skridt, men desværre er det nødvendigt, lød det fra kansler, Alexander Schallenberg, der kaldte Østrigs vaccinationstilslutning for "skamfuld lav".

Stor vaccineskepsis

Østrig kæmper med rekordhøje smittetal, og kun omkring 65 procent af den østrigske befolkning er blevet færdigvaccineret, hvilket er den laveste andel i Vesteuropa, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den østrigske kansler vil have flere vaccineret, og i dag rettede han en indtrængende bøn mod dem, der endnu ikke har fået stikket.

- Hjælp os med at bryde denne fjerde bølge. Den eneste vej er vaccinen, sagde Schallenberg.

Danmark vaccinationstilslutning ligger på 75,4, viser seneste tal fra Statens Serum Institut.

Men mange østrigere er skeptiske overfor vaccinen, og det samme er landets tredjestørste parti, Frihedspartiet.

"Nej til vaccinepligt," lyder budskabet fra demonstranterne, der i dag samlede sig i den østrigske hovedstad Wien for at protestere. (Foto: GEORG HOCHMUTH)

Højrefløjspartiet har været stærkt kritiske overfor de nye restriktioner, som de mener vil skabe en gruppe af andenrangsborgere, skriver BBC.

Men tidligere på ugen forsvarede kansleren planerne.

- Jeg kan ikke se, hvorfor to-tredjedele (den vaccinerede gruppe, red.) skal miste deres frihed, fordi en-tredjedel tøver. For mig er det åbenlyst, at der ikke skal være nogen nedlukning for de vaccinerede i solidaritet med de uvaccinerede, sagde Alexander Schallenberg i torsdags.

Mangel på intensivpladser

Den nye nedlukning for de uvacinerede er et led i en regeringsplan fra september.

Den går ud på, at når 30 procent af alle intensivpladser bliver optaget af coronapatienter, så skal alle uvaccinerede borgere sendes i 'lockdown'

- Alle i Østrig skal kunne få en intensivplads, sagde landets sundhedsminister Wolfgang Mückstein på pressemødet i dag og understregede, at målet var at beskytte landets intensivafdelinger. Det skriver det østrigske medie, Die Presse.

Der var allerede indført flere vidtgående restriktioner for uvaccinerede, som for eksempel ikke længere havde adgang til alpelandets populære skipister eller kunne gå på restaurant og til frisøren.

Tvivl om tiltag

Der har dog været udbredt tvivl om, hvorvidt nedlukningen kan blive håndhævet, når den kun gælder for en del af befolkningen.

Men indenrigsminister, Karl Neehammer, forsikrede om, at politiet ville udføre grundige tjek.

- Fra i morgen skal enhver østriger og enhver, der bor i Østrig, være opmærksom på, at han eller hun kan blive tjekket af politiet, lød det fra ministeren.

Nedlukningen gælder i første omgang i ti dage. Ifølge flere østrigske medier skal beslutningen endeligt godkendes søndag aften i det østrigske parlament. Godkendelsen regnes for at være en formalitet, skriver Ritzau.

FacebookTwitter