Vælgerne svigter den siddende polske præsident

Den konservative modkandidat Duda overrrasker - mange er blevet hjemme fordi de regnede den siddende præsident for en sikker vinder.

Den nuværende polske præsident, Bronislaw Komorowski, skal mobilisere sine vælgere i anden valgrunde, hvis han vil blive på posten. (Foto: Slawomir Kaminski © Scanpix)

Kun 49 procent af alle polakker afgav deres stemme ved første runde til præsidentvalget. Det er den laveste valgdeltagelse i landets historie.

Det har været med til at gøre første valgrunde tættere end forventet. Det fortæller Svend Gottschalk Rasmussen, lektor ved institut for sprog og kommunikation ved Syddansk Universitet.

- Der er mange, der ikke har stemt i den vestlige del af Polen. Et område, hvor den nuværende præsident plejer at være stærk, siger han.

Kvinder skal blive hjemme

Derimod har udfordreren, Andrzej Duda, formået at få mange af sine støtter til at stemme.

Han adskiller sig markant fra den siddende præsident, Bronislaw Komorowski, som går ind for vestlige idealer. Duda er mere traditionel orienteret, og han har tæt tilknytning til den katolske kirke.

- Han er imod alt, hvad vi kender fra vesten. Han er stærk modstander af registreret partnerskaber og reagensglasbørn. Han mener, at det nærmest bør være strafbart, siger Svend Gottschalk Rasmussen.

Søren Riishøj, lektor emeritus ved institut for statskundskab på Syddansk Universitet, er enig med sin kollega.

- Duda ser gerne, at kvinder går hjemme og passer børnene. Han vil ikke have flere børnehaver og vuggestuer, ligesom Komorowski vil, siger han.

Protest mod systemet

Udover den lave valgdeltagelse, har den store historie været, at den tidligere rockmusiker Pawel Kukiz har formået at hente 20 procent af stemmerne.

- De, der har stemt på Kukiz, har stemt i protest mod det politiske system. Det minder om da Jacob Haugaard stillede op ved folketingsvalget, siger Svend Gottschalk Rasmussen.

Ifølge ham bliver det afgørende for anden valgrunde hvilken af de to kandidater, der formår at få fat i de utilfredse vælgere.

Tæt anden valgrunde

Både Svend Gottschalk Rasmussen og Søren Riishøj er enige om, at det bliver en tæt og uforudsigelig anden valgrunde. Men Søren Riishøj ser en lille fordel til den siddende præsident, hvis han fører en god valgkamp.

- Hvis Komorowski får samlet folk i sine områder, så burde han være favorit, siger han.

Anden og afgørende valgrunde bliver afholdt søndag den 24. maj.