Værste terrorangreb i Libanon i 25 år var til at forudse

Krigen i Syrien er allestedsnærværende i Libanon, hvor 41 i går blev dræbt i et terrorangreb.

Oprydning og efterforskning er i gang i det kvarter i Beirut, som i går blev udsat for selvmordsbomber. (Foto: Str © Scanpix)

Mindst 41 mennesker blev dræbt og over 200 såret da to selvmordsbombere i går aftes sprængte sig selv i luften i den sydlige del af Libanons hovedstad Beirut.

En tredje selvmordsbomber nåede ikke at udløse den bombe, han havde på kroppen, inden han blev dræbt af en af de andre eksplosioner.

Angrebet bliver betegnet som det største enkeltstående angreb siden borgerkrigen i Libanon sluttede for 25 år siden i 1990.

Eksplosionerne fandt sted i et område kontrolleret af den libanesiske shiamuslimske Hizbollah-milits. Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) har taget ansvaret for angrebet.

Selvmordsbomberne slog til mod indgangen til en moske og et bageri. (Foto: ANWAR AMRO © Scanpix)

Ingen overraskelse

Mellemøst-korrespondent i DR Nyheder Puk Damsgård befinder sig i Beirut, og hun fortæller, at angrebet på mange måder var til at forudse.

- Angrebet kommer på grund af krigen i Syrien. Hizbollah har meget aktiv i Syrien i flere år, hvor de kæmper med regimet mod oprørerne og Islamisk Stat. Så det kan ikke helt komme som en overraskelse, at Islamisk Stat forsøger at ramme Hizbollah i deres områder i Beirut, siger Puk Damgård.

Korrespondenten fortæller, at krigen i Syrien sætter sit tydelige præg på nabolandet Libanon.

- Når man er her, er det som om, at krigen i Syrien er allestedsnærværende. Det skyldes ikke kun angrebet i går, men også de mange flygtninge fra Syrien og den anspændte politiske stemning, som krigen har skabt, siger Puk Damgård:

- I Libanon findes de samme sekteriske spændinger, som du ser i Syrien. Det er jo ikke kun Hizbollah, som nogen mener har trukket Libanon ind i krigen i Syrien. Der er jo også sunnimuslimske grupper fra Libanon, der kæmper i Syrien. Nogle gange føles det lidt som at være i Syrien, når du er i Libanon.

12-årige Jannat blev såret under angrebet. (Foto: ANWAR AMRO © Scanpix)

Unge vrede mænd

Det er endnu uvist, hvor stor indflydelse og tilstedeværelse IS har i Libanon.

Puk Damsgård hæfter sig ved, at selvmordsbomberne - ifølge IS - var to palæstinensere og en syrer.

- Der er ingen tvivl om, at grupper som Islamisk Stat har sympatisører i Libanon. Man vil altid kunne finde villige, frustrerede unge mænd i Libanon, der kan udføre den her slags angreb.