(Foto: CHALINEE THIRASUPA © Scanpix)

Valentinsdag i en coronaverden: Visir-vielser, protester og kærlighed på elefantryg

Selvom coronapandemien i den grad præger årets valentinsdag, er der alligevel gang i fejringerne verden over.

Kalenderen viser den 14. februar, og mange steder i verden er der ingen tvivl om, hvad det betyder:

Dagen i dag står i kærlighedens tegn.

Og noget tyder på, at hverken en coronapandemi, stramme regler eller afstandskrav kan sætte en stopper for det.

Derfor er der traditionen tro endnu engang i år skruet op for de røde farver, ballonerne og de langstilkede roser.

For det er jo kun "de elskendes helligdag" en gang om året, og der bliver da heller ikke sparet på romantikken rundt om i verden.

Men det er ikke kun ren kærlighed, der får lov til at fylde. Dagen bliver også mødt med protester og politiske budskaber flere steder.

Få her et indblik i, hvordan kærlighedsdagen - der både er elsket og hadet - løber af stablen i alt fra Filippinernes hovedstad Manila til de italienske gader i Milano.

 • I Afghanistans hovedstad, Kabul, blomstrer traditionerne for valentinsdag år for år. Traditionen bliver primært fejret i storbyerne og af unge mennesker. På gaderne sælges balloner og blomster i flotte farver. En blomstersælger fortæller blandt andet, at hun forsøger at udbrede traditionen endnu mere: "Budskabet på valentinsdag er kærlighed, medmenneskelighed og lidenskab. Det skal spredes," siger hun. (Foto: HedayaTullah Amid © Scanpix)
  1 / 16
 • Valentindag er en populær dag at sige 'ja' til hinanden på. Her er der gang i en ceremoni i Manila, Filippinernes hovedstad. Omkring 200 par er samlet for at blive gift - og det foregår som andre steder med mundbind eller visir. I Danmark er valentinsdag også ekstra populær at blive gift på. I årene fra 2007 til 2015 blev i alt 1.161 par gift på denne dag. Til sammenligning var den næstmest populære dag den 2. februar, hvor 678 par blev viet. (Foto: Rolex dela Pena © Scanpix)
  2 / 16
 • Set med danske briller er der her gang i en noget atypisk valentinsvielse, men flere steder i Asien er det ikke et sjældent syn, at elefanter indgår i bryllupsceremonier. (Foto: CHALINEE THIRASUPA © Scanpix)
  3 / 16
 • I Thailands hovedstad, Bangkok, har mange singler tradition for at møde op i rødt tøj ved monumentet Trimurti Shrine centralt i byen og bede for, at de må finde ægte kærlighed i fremtiden. I dagens anledning er corona-afstandsmarkeringer tegnet op med hjerter. (Foto: rungroj yongrit © Scanpix)
  4 / 16
 • Nær Tallinn i Estland har nogle par i dag valgt at lægge vejen forbi det frosne vandfald "Jagala" i anledning af valentinsdag for at tage et "kyssebillede". Billeder viser, at mange par strømmer til for fange det perfekte øjeblik på kamera. (Foto: Raigo Pajula © Scanpix)
  5 / 16
 • I Los Angeles i Californien er der også gjort klar til valentinsdag. I gennemsnit bruger amerikanerne mere end 1.000 kroner på valentinsgaver, blomster og kort hvert år. Det viser tal fra National Retail Federation. Mændene bruger i øvrigt markant flere penge end kvinderne. Amerikanerne sender ifølge kortproducenten Hallmark omkring 145 millioner Valentinskort hvert eneste år. Mange af nutidens fejringer af dagen er amerikansk inspireret. (Foto: MARIO TAMA © Scanpix)
  6 / 16
 • I Ugandas hovedstad, Kampala, bliver der i dag solgt røde roser i gaderne ligesom mange andre steder. Allerede i går varmede man op til den helt store kærlighedsdag ved at dele gratis kondomer ud i anledning af "International Condom Day", som hvert år afholdes dagen før valentinsdag. (Foto: BADRU KATUMBA © Scanpix)
  7 / 16
 • I den italienske storby Milano er der pyntet op i gaderne med hjerteformede balloner i dagens anledning. Måske en mand eller to lige bliver mindet om at huske at tage en buket blomster med hjem, når de ser de mange balloner? (Foto: Paolo Salmoirago © Scanpix)
  8 / 16
 • Det er ikke kun blomster og søde kort, der udveksles i dag. Mange steder er også bamser populære, for eksempel her i Kuwait. Selvom mange fejrer valentinsdag, er der nok få, der kender til traditionens oprindelse. Den hersker der i øvrigt også tvivl om. Valentinsdag er i moderne tid blandt andet blevet sat i forbindelse med den gamle romerske højtid Lupercalia, hvor frugtbarhed var et vigtigt emne. (Foto: Yasser Al-Zayyat © Scanpix)
  9 / 16
 • Fra bamser i Kuwait til et fiskemarked på Filippinerne. Her i Manila har man tænkt ud af boksen og lavet en lidt anderledes valentinsbuket, end den de fleste nok er vant til. (Foto: JAM STA ROSA © Scanpix)
  10 / 16
 • Også i New York i USA har kreative sjæle foldet sig ud. Her er en isbil dækket med blomster i tusindvis. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Scanpix)
  11 / 16
 • Flere benytter i år også muligheden for at komme med politiske budskaber på valentinsdag. Ifølge amerikanske medier er skiltene her foran Det Hvide Hus i USA sat op af præsident Joe Bidens kones folk. Jill Biden ønsker nemlig at sende et kærligt budskab til befolkningen, lyder det. Flere medier skriver i øvrigt, at valentinsdag er en af præsidentfruens favorit dage i løbet af året. (Foto: ALEX WONG © Scanpix)
  12 / 16
 • I Sankt Petersborg i Rusland er kvinder gået på gaden med røde roser for at vise støtte til den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyjs kone - Julia Navalnaja - der må undvære sin mand på valentinsdag. Tusindvis af Navalnyjs støtter er den seneste tid blevet kastet i fængsel for at støtte Putin-kritikeren. De seneste weekender har været præget af store protester. (Foto: OLGA MALTSEVA © Scanpix)
  13 / 16
 • I det sydøstasiatiske land Myanmar bliver valentinsdag for nogle også brugt på at sende et politisk budskab. Demonstranter har samlet sig med roser og skilte for at sende et råb om hjælp og udtrykke deres utilfredshed med det militærkup, som fandt sted i landet tidligere på måneden. Lige nu er landets demokratisk valgte leder blevet fjernet fra magten. (Foto: Lynn Bo Bo © Scanpix)
  14 / 16
 • I byen Quetta i Pakistan skal man nok kigge længe efter de røde roser. Der udspiller sig nemlig protester mod selve valentinsdag-konceptet. Demonstranterne her mener, at kærlighedsdagen står i modsætning til Islam og derfor ikke bør fejres. (Foto: Fayyaz Ahmed © Scanpix)
  15 / 16
 • Der bliver dog også fejret valentinsdag nogle steder i landet. Her i Pakistans største by Karachi. (Foto: Rizwan TABASSUM © Scanpix)
  16 / 16
Facebook
Twitter