Valg i Argentina kan give comeback til omstridt leder

Fire år med borgerligt styre har ikke løst krisen, så nu går mange vælgere baglæns.

Næsten hver tredje argentiner lever nu i fattigdom. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)

Der er bred enighed blandt eksperter om, at Argentinas præsident mellem 2007 og 2015, Cristina Fernández de Kirchner, var økonomisk uansvarlig.

Hendes regeringstid var også præget af en lang række korruptionsskandaler.

Alligevel ser vælgerne ud til at give Cristina Fernández de Kirchner comeback, når der i morgen er præsidentvalg i Argentina.

Cristina Fernandez de Kirchner på scenen ved et vælgermøde med præsidentkandidat Alberto Fernandez. (Foto: JUAN MABROMATA © Scanpix)

Stadig populær

Hun er godt nok ikke kandidat. Men Kirschner stiller op som mulig vicepræsident for centrum-venstre-kandidaten Alberto Fernández, der fører i alle meningsmålinger op til valget.

Men mange i Argentina er overbevist om, at det i virkeligheden er Cristina Fernández de Kirchner, som trækker i trådene - og det har en stor del af vælgerne det fint med, skriver BBC.

Kirchner var måske økonomisk uansvarlig, men hun indførte samtidig en række sociale tiltag, som sikrer hende stor popularitet i dele af befolkningen.

Miraklet udeblev

Den anden mulighed på stemmesedlen søndag er Argentinas siddende præsident, Maurico Macri.

Den borgerlige politiker kom til magten for fire år siden på et løfte om, at han gennem liberale reformer kunne få Argentinas elendige økonomi rettet op.

Men Maurico Macri har ikke leveret det lovede mirakel, fortæller DR Nyheders Sydamerika-korrespondent, Kristian Almblad, som følger valget fra Argentinas hovedstad, Buenos Aires.

- Der er kun ét ord på alles løber i Argentina, og det er "krise". Landet har med ganske små udsving været i økonomisk krise siden 2001, hvor der var et kæmpe krak. Dengang måtte man optage nogle store lån, som man stadig betaler af på, siger Kristian Almblad.

Argentinas præsident Mauricio Macri på et vælgermøde i Cordoba. (Foto: RONALDO SCHEMIDT © Scanpix)

Priser fordoblet

Korrespondenten forklarer, at især en inflation på cirka 50 procent presser mange husholdninger i Argentina.

- I går var jeg i et argentinsk supermarked med en familie for at købe ind. Og her ser man, at basisvarer som ris er blevet omkring dobbelt så dyre på et enkelt år. Det er klart, at det presser almindelige argentinere, siger Kristian Almblad.

- Man mærker en stor frustration og håbløshed - folk tror simpelthen ikke på fremtiden.

Og i den situation foretrækker et flertal af vælgerne altså tilsyneladende at gå tilbage til fortiden og Cristina Fernández de Kirchner.