Valg i Egypten: Mere end en fjerdedel lever under fattigdomsgrænsen

Det arabiske forår og et milliardlån har sat sine spor i den egyptiske økonomi.

En politisk revolution og et stort lån har sat sine spor i den egyptiske økonomi.

Godt syv år efter det arabiske forår ramte det nordafrikanske land og afsatte den tidligere præsident, Hosni Mubarak, efter 30 års diktatur, kan de politiske trykbølger stadig mærkes i egypternes husholdningsbudget.

Over 25 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, og inflationen ligger på over 14 procent - til sammenligning ligger den danske på omkring en procent.

I 2013 var 1200 egyptiske pund omtrent 174 amerikanske dollars værd, mens samme beløb i år er omkring 64 dollars værd. Det skriver Aljazeera.

Inflationen skyldes blandt andet et lån på 12 milliarder dollars til Egypten fra den internationale valutafond, der har krævet nødvendige økonomiske reformer.

Centralbanken lod i 2016 pundet flyde frit, hvilket har ført til inflationen.

Og mens pengene er blevet mindre værd, er priserne på dagligvarer, benzin og el steget, og subsidier til brød og benzin er mindsket.

Al-Sisi bliver på posten

Til trods for skrantende økonomi er Egyptens siddende præsident, Abdel Fattah al-Sisi, stadig favorit til fire år mere på posten.

Valget slutter onsdag, og kun én person stiller op mod al-Sisi.

Han hedder Moussa Mustafa Moussa, og han har allerede erklæret sin støtte til al-Sisi.

Menneskerettighedsorganisationer har kritiseret, at præsidenten har slået hårdt ned på politiske modstandere og indskrænket ytringsfriheden og forsamlingsfriheden markant.

Men der er også opbakning at finde blandt befolkningen.

Ifølge en vælger fra Aswan i det sydlige Egypten, som DR Nyheder har talt med, er præsident al-Sisi manden, der kan skabe stabilitet efter syv år med politisk og økonomisk turbulens.

- Uden al-Sisi bliver vi som Syrien eller Irak, siger Mahmoud, der både arbejder i sit eget supermarked og hos det offentlige for at få tingene til at løbe rundt.