Valg i Egypten: Pia fra Randers sælger brød i Kairo 

Pia Holmberg styrer café, cateringfirma og 40 ansatte gennem Egyptens turbulente økonomiske tider. 

(Foto: © Puk Damsgård, dr)

Duften af friskbagt brød trænger ind på kontoret, hvor Pia Holmberg sætter tænderne i en ostemad mens hun tjekker nye bestillinger, som kunderne har afgivet via Facebook.

- Der er én, der vil høre, om vi kan lave en veganer-fødselsdagskage. Hvad tænker du, spørger hun sin kollega Khaled, der sidder på den anden side af bordet og laver regnskab.

- Det er fint, svarer han.

- Hvordan gør vi så med cremen? Det må blive en grøntsagscreme. Og så med friske jordbær.

For Pia Holmberg fra Randers er en kage stadig en kage uden nogle dikkedarer.

Men veganerbølgen er også nået til Egypten.

- Vores kunder er også blevet meget optagede af glutenfri brød og kager. At der så er et kilo sukker i gør ikke noget, siger hun og griner.

(Foto: © Puk Damsgård, dr)

Pia Holmberg bestyrer caféen Sweets & Treats, som også er et cateringfirma, der leverer brød og boller, kager, hjemmelavede belgiske chokolader og frokost.

Hun er blæksprutten med sit særlige danske blik for detaljerne, som er knap så veludviklet hos egypterne.

Det er hende, der opdager et cigaretskod i café-terassens bede, hvis der er for få kager i disken, pletter på stolesæderne eller chokoladerester på glashylderne i montreen.

Selvom der er 40 ansatte er hendes tilstedeværelse afgørende.

- Med så mange ansatte kan du køre en stor produktion derhjemme. Men her kræver det flere hænder at udføre det samme, fortæller hun.

Sweets & Treats åbnede i 2013 og har dermed gennemlevet - og overlevet - de hårde økonomiske år, som Egypten blev kastet ud i efter revolutionen.

Og netop økonomien fylder i de fleste egyptiske hjem i en tid, hvor vælgerne går til stemmeurnerne ved præsidentvalget i disse dage.

Nogle vil sætte deres kryds på præsident Sisi, fordi han har ført en upopulær, men nødvendig økonomisk politik, der gør det værre, før det bliver bedre.

Andre egyptere vil undlade at stemme, fordi de mener, han har ladt dem i stikken.

Farvel til langdistance-forhold

Kærligheden bragte Pia Holmberg til Kairo.

For 13 år siden mødte hun libyske Ayoub, mens hun arbejdede som dykkerinstruktør i Sharm el-Sheikh.

I en del år levede de i et langdistanceforhold, indtil Pia i 2012 flyttede til Kairo, hvor hun blev gift med Ayoub og fik en søn, som hun ofte kan nå at hente fra børnehaven mellem alle sine gøremål for cafeen.

(Foto: © Puk Damsgård, dr)

Hun forlader kontoret sammen med kollegaen Khaled og kører mod den franske skole, hvor de leverer mad til eleverne i de mindste klasser og sammensætter menuen i skolens cafe.

Khaled stryger i køkkenet og smager på sovsen, og Pia Holmbergs blå blik scanner alle detaljer. Kontrakten med skolen er ikke noget, hun bliver rig af.

Men i disse tider er der brug for at tænke alternativt, for at forretningen skal løbe rundt.

- Og så vil jeg gerne være med til at flytte bare en lille brik i den egyptiske skole og servere sund og nærende mad, siger hun.

Ligesom egypterne kan hun mærke konsekvenserne af landets økonomiske rutsjetur.

Et lån til Egypten fra den internationale valutafond på 12 milliarder dollars har krævet nødvendige økonomiske reformer, der gør ondt på de fleste.

Centralbanken lod i 2016 pundet flyde frit, hvilket har ført til inflation. Samtidig med at pengene er blevet mindre værd, er priserne på dagligvarer, benzin og el steget, og de for staten så dyre subsidier til brød og benzin er mindsket.

(Foto: © Puk Damsgård, dr)

For Pia Holmberg betyder det, at hun må betale mere i løn til de ansatte, sætte priserne i vejret, og at der kort og godt skal sælges mere.

- Situationen gør virkelig et indhug i folks liv. De køber mindre. Natten over satte vi priserne på nogle af vores produkter op med 30 procent. Når priser på ting som sukker og mel stiger med hundrede procent, så bliver vi nødt til at justere, siger hun.

Dansk stil fungerer ikke

På caféens terasse dasker den sorte gadehund Charlie rundt. Han holder alle de andre gadehunde væk, bemærker Pia Holmberg.

(Foto: © Puk Damsgård, dr)

Gennem årene har kvinden fra Randers også måtte justere sin måde at lede caféen på.

- Jeg kom her med min europæiske tankegang og ville lede efter danske principper og regnede med, at det ville være motiverende for medarbejderne. Men det forstod de ikke, siger hun og fortsætter:

- Det virkede i hvert fald ikke. Jeg bliver nødt til at spille spillet. I Danmark er det normen, at ting bare kører, og at man gør sig umage. Men jeg lever et sted, hvor bussen ikke ankommer ved stoppestedet præcis klokken 8.38, som der står i køreplanen. Her lever folk på helt andre præmisser, siger Pia Holmberg.

Hun oplever tit, at medarbejderne møder for sent på arbejde eller bare bliver væk.

- Egypterne lever om natten. Mange af mine medarbejdere bor i små lejligheder, hvor der altid er larm, så de lever i en anden virkelighed, siger Pia Holmberg, der har måtte sande, at ting ofte først bliver gjort, når hun svinger pisken.

(Foto: © Puk Damsgård, dr)

I begyndelsen lå det hende fjernt. Men nu har hun lært at være hård i filten.

- Jeg kan aldrig bare læne mig tilbage. Hvis jeg ikke er her, falder tingene fra hinanden, siger hun og tilføjer:

- Der er en anden opfattelse af arbejdet. Hvis du serverer mad for gæsterne, kan du ikke også være den, der går ud med skraldespanden. Jeg forsøger at gå foran og involverer mig i alt det daglige - og går også ud med skraldespanden.

Hun mærker tydeligt de bekymringer og den kamp, mange af hendes ansatte har i forhold til deres privatøkonomi.

- De har virkelig brug for pengene og efterspørger ofte mere i løn. Flere af mine medarbejdere har flere jobs. Jeg ville ønske, de ikke behøvede at arbejde 16 timer om dagen. Det går jeg slet ikke ind for, men det bliver de nødt til for at få deres økonomi til at hænge sammen, siger Pia Holmberg.