Valg i Nordkorea: Stemmepligt og ét navn på stemmesedlen

Hvert femte år er der valg til det nordkoreanske parlament, der dog ingen reel indflydelse har.

Nordkoreanere i kø for at afgive deres stemme ved et valgsted i hovedstaden Pyongyang. (Foto: ED JONES © Scanpix)

Der har i dag været valg i Nordkorea, hvor landets befolkning skulle stemme medlemmer ind i parlamentet, Den Højeste Folkeforsamling.

Men hvordan foregår et valg i det notorisk lukkede land på den koreanske halvø? Og har landets borgere reelt set nogen indflydelse med deres stemmer?

Hvem er på valg?

Medlemmerne af parlamentet sidder i Mansudae Forsamlingshal, der ligger i hovedstaden Pyongyang. Billedet er fra 2009. (Foto: KCNA © Scanpix)

Kim Jong-un står i spidsen for Koreas Arbejderparti, der har et jerngreb om magten i landet. Men hvert femte år bliver der afholdt valg til det nordkoreanske parlament, der også fungerer som landets lovgivende forsamling.

Reelt er der dog tale om et parlament uden indflydelse, der blot godkender den politik, som formuleres af Koreas Arbejderparti.

Der skal vælges 687 medlemmer. Kandidaterne bliver udpeget af lokalorganisationer for de tre partier, der er tilladt i landet. Koreas Arbejderparti har den klart største repræsentation af opstillede kandidater.

De to øvrige partier er Chondoistisk Chonguparti og Koreas socialdemokratiske parti.

Kandidaterne stilles op i enkeltmandskredse uden modstandere.

Har nordkoreanerne så reelt frit valg?

Nordkoreanere i kø foran et valgsted i hovedstaden. (Foto: ED JONES © Scanpix)

Nej, der er ikke tale om et frit valg.

Der er stemmepligt i Nordkorea, og deltagelsen er derfor altid tæt på 100 procent. Ved det seneste valg for fem år siden afgav 99,97 procent ifølge statsmedier deres stemme. Kun dem, der arbejder udenlands eller til søs, er undtaget.

Valghandlingen foregår ved, at folk modtager en stemmeseddel med kun ét navn på. Kun hvis man ikke vil stemme på kandidaten, skal der sættes et kryds.

Ifølge en ekspert, som BBC har talt med, har nordkoreanerne altså en teoretisk mulighed for at gå imod styret, men det vil blive bemærket og slået ned på af landets hemmelige polititjeneste.

At valg alligevel bliver afholdt, skyldes regimets behov for at legitimere sin magt ved at simulere en demokratisk proces.

Hvordan fejrer man så et valg i Nordkorea?

Dansere optræder uden for et valgsted i Pyongyang. (Foto: ED JONES © Scanpix)

I de nordkoreanske medier omtales valgdage som festligheder, der skal fejres, og ved valgstederne er der pyntet op. Der er også musik og dans foran valgstederne.

Det forventes, at folk, når de har afgivet deres stemme, bliver og deltager i festlighederne og giver udtryk for deres glæde ved at have stemt, sådan som styret ønsker det.

Se de nordkoreanske festligheder, der fulgte med valget.

Hvad med Kim Jong-un?

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har både været på valg i dag, og han har selv afgivet sin stemme. (Foto: kim Kyung-Hoon © Scanpix)

Landets ubestridte leder har også været på valg. Hans valgkreds er 111 Paektusan.

Hvor mange der har stemt på ham, bliver som regel offentliggjort som det første, og i hans valgkreds er fremmøde og opbakning sædvanligvis på 100 procent.

Har valget nogen interesse for omverden?

En nordkoreaner lader sig registrere med sit id-kort, før hun skal afgive sin stemme. (Foto: ED JONES © Scanpix)

Selvom der er tale om et valg, hvor resultatet er givet på forhånd, følger eksperter og analytikere alligevel med fra sidelinjen.

Overblikket over, hvilke kandidater der bliver opstillet, kan nemlig give et fingerpeg om små bevægelser i landets magtelite, da valget er regimets mulighed for at skifte ud blandt medlemmerne i partiledelser.

Kilder: BBC, NK News og The Guardian.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter