Valg i Tanzania: Danmarks darling ligner mest et skørt diktatur

Gud har kureret corona, hævder landets præsident, som er sikker på genvalg i dag.

Tilhængere af Tanzanias præsident, John Magufuli, under et vælgermøde 25. oktober. (Foto: PATRICK MEINHARDT © Scanpix)

At gå med mundbind af frygt for coronasmitte bliver i Tanzania betragtet som en støtte til oppositionen, og det kan være en farlig tilkendegivelse.

Spørger man den siddende præsident, John Magufuli, er der nemlig ingen grund til at bekymre sig om covid-19. Den findes ikke længere i landet.

29. april var sidste gang, Tanzania offentliggjorde smittetal for corona. 509 personer havde da officielt været smittet, 21 var døde.

Præsidenten havde kun hån tilovers for alverdens coronatests. For at understrege sin pointe lod han en papaya, en ged og motorolie teste for virusset. Landets indbyggere skulle se, at man ikke kunne stole på testresultaterne, og de skulle leve videre som om, der ikke var en farlig sygdom i udbrud.

Få måneder senere annoncerede præsidenten, at takket være gud, så var landet nu fri for corona. Den utrolige udmelding passer godt til en af Afrikas mest kontroversielle præsidenter, der er så stærk, at han bestemmer "fakta"- uanset hvor utroligt det lyder.

Ved valget i dag kan han få fem år mere som præsident.

Tanzanias siddende præsident, John Magufuli, er 60 år gammel. (Foto: ERICKY BONIPHACE © Scanpix)

Den stærke mand

John Magufuli har været ved magten siden 2015. Han blev valgt som den stærke mand med tilnavnet bulldozeren, der tog hårdt fat på de store problemer.

Der blev effektiviseret i den offentlige sektor og slået ned på korruption. Han blev lynhurtigt meget populær langt ud over landets egne grænser. Her var en mand, der kunne skabe udvikling i et fattigt østafrikansk land.

Det virkede lovende dengang for fem år siden. Til gengæld viste præsidenten sig også hurtigt som så handlekraftig, at spørgsmålstegn og opposition ikke lige var ham. Vestlige regeringer og eksperter rynkede brynene, men mange tænkte, at måske var det en acceptabel pris for en effektiv oprydning i en fattig nation med 55 millioner indbyggere.

Grebet er dog blevet strammet så effektivt, at kritikken nu hagler ned over landet.

- Jeg er meget bekymret – og virkelig ærgerlig. Tanzania har på mange måder været et foregangsland i Afrika. Et demokratisk land med stigende velstand og en udstrakt grad af frihedsrettigheder, siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S).

- Det kan godt være, at præsident Magufuli kan anerkendes for sin korruptionsbekæmpelse og økonomisk vækst. Men det er gået helt galt for frihedsrettighederne – for opposition, for presse og for civilsamfundet. Og det er da drønærgerligt.

Modstander ramt af 16 skud

Oppositionen bliver forfulgt, kritiske medier bliver lukket og journalister, der stiller farlige spørgsmål, duer ikke. En tv-station, der satte spørgsmålstegn ved, om covid-19 virkelig er forsvundet, er for eksempel blevet lukket.

Den stærkeste udfordrer til jobbet som præsident, Tundu Lissu, blev for tre år siden skudt foran sit hjem. Han overlevede at blive ramt af 16 skud, men er først for nylig vendt tilbage fra eksil i udlandet for at udfordre præsidenten.

Menneskerettighedsorganisationer står i kø for at kritisere Tanzanias regering, og rapporter om vold, vilkårlige anholdelser og chikane er ikke blevet færre op til valget.

Et valgsted på Zanzibar gøres klar til valget i Tanzania. (Foto: MARCO LONGARI © Scanpix)

14 milliarder fra Danmark

Tanzania er Danmarks darling. Det er suverænt det land, som Danmark gennem tiderne har givet mest udviklingsstøtte, og ikke mindst derfor er der med danske øjne måske god grund til at være skuffet.

Det var her, at Danmarks tradition med udviklingsbistand blev grundlagt tilbage i 1963, kort efter at landet blev selvstændigt. Siden har danske skatteydere sendt mere end 14 milliarder kroner til det østafrikanske land i de mest omfattende udviklingsprogrammer, som Danmark har været involveret i.

Landet undgik en statsbankerot i 1970'erne, indførte flerpartivalg i 90'erne, og den økonomiske udvikling har over det seneste årti været fornuftig.

Dronning Margrethe planter et træ i Tanzania under et besøg i 2008. Til venstre ses udviklingsminister Ulla Tørnæs. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Der har dog været store bump på vejen. Så sent som i 2018 trak daværende udviklingsminister Ulla Tørnæs en del af støtten til Tanzania på grund af regeringens forfølgelse af homoseksuelle.

Dansk støtte i fare

Valget i dag kan meget vel blive et vendepunkt for bistanden til Tanzania. At den demokratiske udvikling nu har ført til noget, der mest ligner et diktatur, var bestemt ikke meningen. Derfor er Danmarks støtteprogrammer i Tanzania da også lige nu til revision.

- Jeg følger udviklingen tæt, og i regeringen kommer vi til at forholde os til vores fremtidige partnerskab med Tanzania. Det gælder både i forhold til omfanget og måden vi støtter på, siger Rasmus Prehn få timer før valgstederne åbner.

- Derfor har jeg også besluttet ikke bare at igangsætte et nyt flerårigt program, men i stedet forlænge det eksisterende med et enkelt år. Det giver os tid til at tænke os om - samtidig sender det et signal til Tanzanias regering om, at der er grænser for, hvad vi finder os i.

Vigtigere end sandheden

John Magufuli kunne muligvis genvinde magten uden snyd og angreb på oppositionen. For de gode ting, han har stået for, har uden tvivl en vis genklang i befolkningen.

Men han har, af ret uforklarlige årsager, valgt at fortsætte ned ad den vej, der kan få ham til at minde om en skør diktator.

Politiet i Tanzania bremser ethvert tilløb til protest før valget onsdag. (Foto: ANTHONY SIAME © Scanpix)

I de sidste timer før valgstederne åbnede, blev oppositionens kandidat på Zanzibar arresteret og befolkningens adgang til Twitter og Facebook lukket ned.

Intet tyder på, at Tanzania får et valgresultat, der tåler at blive vejet på den demokratiske vægtskål.

Til gengæld bliver det med garanti et resultat, der passer præsidenten. For det eneste vi ved med sikkerhed lige nu er, at John Magufuli er vigtigere end sandheden i Tanzania.

Facebook
Twitter