Amerikanske statsborgere i Danmark: Idéen om Trump som præsident er absurd

Flere millioner amerikanske statsborgere bor uden for USA's grænser, og de stemmer også til præsidentvalget. Mød to af dem her.

Johannes Ford Holmberg i gang med at brevstemme til præsidentvalget i USA. (Foto: Dr © dr)

Når amerikanerne stemmer til præsidentvalget i USA frem mod 8. november, kommer mange stemmer fra udlandet. Der bor nemlig 7,6 millioner amerikanske statsborgere uden for USA's stater og territorier.

To af dem er Johannes Ford Holmberg på 22 år og David Udbjørg på 61, der begge har både dansk og amerikansk statsborgerskab.

- Det er vildt fedt, at jeg kan stemme, og jeg synes, at det er vigtigt og på sin vis min pligt, når jeg nu kan, forklarer Johannes Ford Holmberg, der også stemte, sidst der var valg i USA.

David Udbjørg stemmer for første gang til et amerikansk valg. (Foto: Dr © dr)

For David Udbjørg er det første gang, han stemmer, og der er en særlig grund til, at det sker nu:

- Jeg er født i USA og har altid drømt om at stemme ved et amerikansk valg, men i denne situation føler jeg en større nødvendighed for, at min stemme skal tælle med.

Han vil nemlig ikke have, at republikaneren Donald Trump bliver præsident.

- Han er ikke en mand, jeg kan se lede verdens førende magt. Jeg er skrækslagen ved tanken om, at han skal i nærheden af den røde knap.

Demokraternes kandidat, Hillary Clinton, var dog ikke David Udbjørgs førstevalg.

- Hvis jeg kunne, havde jeg nok stemt på Bernie Sanders, men han er jo ude af billedet (da han tabte nomineringen til Clinton i primærvalgene, red.), så bliver nok nødt til at stemme på Hillary Clinton i stedet for.

Johannes Ford Holmberg smider sin stemme i postkassen. (Foto: Dr © dr)

Johannes Ford Holmberg stemmer også på Clinton. Han har aldrig boet i USA, men stemmer i staten Florida, hvor hans mormor bor.

- Idéen om Trump som præsident er absurd, synes jeg.

Føler du, at du har ret til at stemme i et land, du ikke bor i?

- Mit liv er meget sammensmeltet med USA, hvor jeg har været 10 gange, og jeg har planer om at flytte derover på et tidspunkt

Det samme mener David Udbjørg:

- Min datter og hendes familie bor stadig i USA, så jeg har stadig mange relationer. USA er stadig en del af mig.