BILLEDER Kulminearbejderne sætter deres lid til Trump: 'Hellere en kakerlak end Hillary'

P1 har været i West Virginia, hvor de traditionelt stemte demokratisk. Hillary Clinton har de ingen tillid til, men Trump skal give kulindustrien storheden tilbage.

 • De fleste er stolte af at være fra Boone County, og begrebet redneck ses af flere som et kompliment frem for kritik. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • Der er ikke meget at tage sig til i Boone County som ung. De unge hænger hver aften ud foran den lokale high school og sparker dæk på deres pickup trucks. Da Baglandet var forbi, blev der også diskuteret politik. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • Det er de færreste i Boone County der har råd til at tage på college. Josh, som Baglandet en aften møder foran byens high school, er bilsælger hos den lokale Ford forhandler. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • Junior Walk. Ung miljøaktivist fra Whitesville Boone County. "Som ung i Boone County har man efter skolen tre muligheder: at arbejde i kulindustrien, militæret eller sælge receptmedicin på gaden", fortæller Junior. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • Second amendment - paragraf to i den amerikanske forfatning - tillader befolkningen at være i besiddelse af våben, så de kan forsvare sig selv. Denne paragraf betyder meget for borgerne i Boone County. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • Der er ikke meget forskel på nat og dag i hovedgaden i Madison. Stilheden og fraværet af liv er fællesnævner for en del af de små byer rundt omkring i Boone County. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • Køreskolen i Boone County har for tiden kronede dage, da alle de arbejdsløse minearbejdere får tilskud til efteruddannelse og mange derfor vælger at tage lastbilkørekort. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • Kevin er bestyrer af den lokale 'gun and pawn' - våben og pantelån. "Før i tiden solgte vi mest nye ting som våben og jagtudstyr. Nu kommer folk kun for at pantsætte deres ting", fortæller Kevin og udtrykker sin bekymring for områdets fremtid. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • James Robertson er smed hos et lokalt firma i Boone County, der leverer sikkerhedsudstyr til mineindustrien. Han er ikke i tvivl om, hvor han skal sætte sit kryds til november. "Jeg vil hellere stemme på en kakerlak, end jeg vil stemme på Hillary Clinton", siger han. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • James Robertsons Pickup truck. Navnet på nummerpladen stammer fra hans karriere som wrestler, hvor han kastede med stole og var stærk mand under navnet Psycho. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • Sydstatsflag på huse og biler er ikke et sjældent syn i West Virginia. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • Sæt Hillary i fængsel. Alle er vrede på Obama, og mange giver ham skylden for krisen i kulindustrien, der har sendt Boone County ud i et økonomisk granatchok. Frygten for at Hillary vil føre landet videre i samme spor er stor. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • Jadie sidder med fodlænke på en veranda i Chapmanville West Virginia. Han er lige blevet løsladt efter at have siddet i fængsel i ti måneder for at køre uden kørekort. "Når jeg får min fodlænke af, skal jeg ud af West Virginia. Jeg kan ikke få et job her. Hvis jeg bliver, ryger jeg bare i fængsel igen", fortæller han. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • Når man kører rundt i Appalachia-bjergene, tænker man ikke over de mange hundrede kulminer, der er i området. De grønne træer og buske på bjergene skjuler sporene fra minedriften. Men kigger man på et luftfoto over Boone County, ser man med det samme store grå månekratere, der ligger som huller i de grønne bjerge. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • Man skelner mellem undergrundsminer og så de kontroversielle overflademiner, hvor mineselskaberne sprænger toppen af bjerget og derfra graver sig ned til kullet. Metoden er stærkt kritiseret fra forskellige miljøorganisationer, og regeringen har af flere omgange lagt restriktioner på denne form for minedrift. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • Et transportbånd strækker sig over 10 kilometer fra selve minen ned til forarbejdningsanlægget, hvor kullet sorteres og lastes på godstog. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
 • Byens veteranforening samlet til den lokale sensommerfest. Madison var førhen kendt for sine byfester, hvor mineselskaberne spyttede gavmildt i festudvalgets kasse. Forårsfesten var i år tæt på at blive aflyst, og sensommerfesten, som Baglandet lagde vejen forbi, var efter de lokales udsagn også noget af en forkølet affære. (Foto: Mikkel Rønnau © (c) DR)
1 / 17

"Jeg ville hellere stemme på en kakerlak end på Hillary Clinton."

Sådan siger en Trump-vælger, der ser sin by forvandle sig fra en stolt mineby til en spøgelsesby på grund af kulindustriens dødskamp.

Boone County i West Virginia ligger i hjertet af "coal country" i Appalachia. Her har det hårde, beskidte arbejdet med maskiner, hjelm og pandelampe fået de små byer til at køre rundt økonomisk og givet indbyggerne en følelse af stolthed. Men ikke længere.

Grøn miljøpolitik, konkurrence fra andre energiformer og et Kina, der køber mindre kul, har lukket miner på stribe, og minearbejderne står nu med fyresedler i hånden i stedet for den gode løn for det farlige arbejde.

Vreden over den skæbne ulmer overalt, især efter Hillary Clinton har proklameret, at flere kulselskaber vil lukke og flere minearbejdere vil blive arbejdsløse, hvis hun bliver præsident.

Donald Trump, derimod, har iført en minehjelm i en tale holdt i West Virginia lovet at genoplive kulindustrien. Det har fået minearbejderne, der ellers traditionelt støtter kandidater fra Demokraterne, til at heppe på Trump.

Facebook
Twitter