Clinton fik en million stemmer mere end Trump

Ifølge Trump selv ville han dog også have vundet, hvis det amerikanske valgsystem var baseret på det samlede antal stemmer.

Hun tabte valget, men flest amerikanere satte deres kryds ved Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, den 8. november. (Foto: Jewel SAMAD © Scanpix)

Det kan godt være, at Donald Trump fik flere valgmænd end Hillary Clinton ved det amerikanske præsidentvalg. Men det var Clinton, der fik flest kryds på stemmesedlerne.

Faktisk stemte mere end én million flere amerikanere på den demokratiske kandidat end på den kommende præsident, Republikanernes Donald Trump.

Det oplyser Cook Political Report til det amerikanske medie Politico.

Lige nu er antallet af stemmer til Clinton 61.963.234, mens Trump har fået 60.961.185 stemmer.

Forskellen forventes at stige med yderligere 17.000 stemmer til Clintons fordel, når de sidste stemmer bliver talt op i blandt andet Californien, Utah og Washington.

Trump: Jeg ville stadig have vundet

Det amerikanske valgsystem er indrettet således, at vinder en kandidat flertallet i en stat, så vinder vedkommende samtlige af statens valgmænd. Antallet af valgmænd varierer fra stat til stat.

Hvis man spørger Trump selv, ville han have vundet valget, selv hvis systemet havde været indrettet efter antallet af stemmer i stedet for antallet af valgmænd.

- Hvis valget var baseret på det samlede antal af stemmer, så ville jeg have ført kampagne i New York, Florida og Californien og vundet endnu større og meget nemmere, skriver Donald Trump i et tweet.

Det er ikke første gang, at Demokraterne har tabt på valgmænd og samtidig vundet det, som man i USA kalder "the popular vote" - altså det samlede antal stemmer.

I 2000 tabte også Demokraternes Al Gore på antallet af valgmænd. Han fik 266 mod George W. Bushs 271.

Gore fik dog omkring en halv million flere stemmer end den republikanske vinder.