Clintons dårlige helbred: Hvad nu hvis hun må trække sig?

Et ildebefindende og en influenza har fået rygterne om et muligt Clinton-exit til at svirre. Men er det Biden, Sanders, Kaine eller en helt anden, der overtager, hvis Clinton må trække sig?

Demokraternes præsidentkandidat på vej ind i sin bil, efter hun i går at måtte forlade 9/11 ceremoni på grund af et ildebefindende. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

Der er fokus på Hillary Clintons helbred.

Demokraternes præsidentkandidat aflyser nu to dages valgkamp, fordi hun har lungebetændelse. Og det er langt fra første gang, at der er mere fokus på præsidentkandidatens blodpropper, hoste og allergi end på de politiske budskaber.

Og netop det faktum afleder væsentlige spørgsmål vedrørende det nært forestående amerikanske præsidentvalg 8. november.

https://twitter.com/DavidShuster/status/775093724363784192

Mens David Shuster, tidligere studievært på Al Jazeera America og MSNBC, lufter en snarlig udskiftning af Clinton på sin Twitter-profil, spørger amerikanske Telegraph "Hvad vil der ske, hvis Hillary Clinton dropper ud af valgkampen efter at være diagnosticeret med lungebetændelse?"

For spørgsmålet er, hvem der står parat til at overtage, hvis helbredet tvinger Hillary Clinton til at trække sig som Demokraternes præsidentkandidat?

DR Nyheder har spurgt adjunkt Kasper Grotle Rasmussen fra Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

Afgørende hvornår kandidaten trækker sig

- Hvis det overhovedet skulle ske, at Hillary Clinton trækker sig, så kan vi godt regne med, at det sker relativt hurtigt for at give partiet en chance for at vinde embedet, lyder det fra Kasper Grotle.

Ifølge ham er det imidlertid afgørende, hvornår præsidentkandidaten vælger at trække sig, og han opstiller tre mulige scenarier i tilfælde af, at demokraterne skulle stå uden en Hillary Clinton som kandidat.

Hvis Clinton trækker sig lige nu

- Trækker Hillary Clinton sig her og nu, så skal partiet nominere en ny kandidat, og det ansvar ligger hos Democratic National Committee, som skal stemme om det, fortæller Kasper Grotle.

- Democratic National Committee er i princippet fri til at stemme på, hvem de vil. I dette scenarie vil vicepræsidentkandidaten fortsat være Tim Kaine, og det mest sandsynlige vil således være, at partiet indsætter Joe Biden (nuværende vicepræsident, red.) eller Bernie Sanders (tidligere udfordrer som demokratisk kandidat, red.), vurderer Kasper Grotle.

Han understreger desuden samtidig, at Bidens politik ligner Hillary Clintons politik mere, end Sanders politik gør.

Hvis hun trækker sig, efter hun er valgt, og før valgmandskollegiet har stemt

Et amerikansk valg er aldrig fuldstændig afgjort, før det såkaldte valgmandskollegie officielt har stemt for, at den pågældende præsidentkandidat skal være præsident - også selvom der bliver udråbt en vinder 8. november.

For den amerikanske præsident bliver teknisk set ikke valgt af folket, men af de 538 personer i det såkaldte "Electoral College" - på dansk: Valgmandskollegiet. Det vil sige, at vælgerne i hver delstat vælger et antal valgmænd baseret på befolkningens størrelse, som så har forpligtet sig til at pege på den præsidentkandidat, der vinder delstaten - det såkaldte "the winner takes it all"-princip.

- Et amerikansk valg er derfor aldrig afgjort før hen i december måned, når de 538 såkaldte valgmænd er valgt og har fået mulighed for at afgive deres endelige stemme til den "valgte præsident", lyder det fra Kasper Grotle. Han understreger dog, at Valgmandskollegiet af den grund historisk set kun har spillet en teknisk rolle.

Skulle det ske, at Clinton først trækker sig på valgdagen eller i perioden efter valget og indtil Valgmandskollegiet mødes i december, er det ikke muligt at indsætte en ny kandidat med det samme.

- Det kan først ske, når valgmændene mødes og peger på én, siger Kasper Grotle.

Han fortæller, at der intet krav er om, at valgmændenes kandidat skal være opstillet i forvejen, og derfor kan alle amerikanere i princippet indstilles. Dog skal kongressen godkende den kandidat, valgmændene peger på.

- Derfor ville det mest sandsynlige være en pragmatisk løsning, hvor valgmændene peger på vicepræsident Tim Kaine. Både for at undgå en helt exceptionel forfatningsmæssig krise samt ud fra den logik, at Kaine ville være den næste i rækken, hvis Clinton trak sig under sin valgperiode, som hun uofficielt har sikret sig, siger Kasper Grotle.

Hvis hun trækker sig efter et valg

Hvis Hillary Clinton skulle finde på at trække sig efter at være blevet valgt til præsident, er der imidlertid ikke noget at rafle om, da det i så fald vil være vicepræsidenten, der tager over.

- Så efter et valg er Tim Kaine demokraternes præsidentkandidat, også selvom han aldrig har været på tale til posten som potentiel præsident, siger Kasper Grotle.

FacebookTwitter