Detektor: Forstå magtens tredeling i USA

Republikanerne har ikke bare vundet præsidentposten. Det ser også ud til, at partiet har genvundet flertallet i Kongressen, hvilket giver dem stor magt i Washington.

Sejren til Donald Trump er ikke det eneste, Republikanerne kan glæde sig over. Som det ser ud nu, har partiet nemlig også genvundet flertallet i Kongressen, hvilket betyder, at partiet nu sætter sig tungt på magten i USA.

Den amerikanske tredeling af magten mellem præsidenten, Kongressen og Højesteret betyder nemlig, at Donald Trumps indenrigspolitiske magt er afhængig af Kongressens vilje til at samarbejde.

- Det er Kongressen, der fremsætter lovforslag i USA. Så det er klart en fordel for Trump og for den sags skyld partiet, at man også har vundet flertallet i Kongressens to kamre, fortæller USA-analytiker og ph.d. stipendiat ved Det Europæiske Universitetsinstitut i Firenze Mirco Reimer-Elster til Detektor.

Udnyttelse af magt kræver samarbejde

Kongressen i USA er opdelt i to såkaldte kamre: Repræsentanternes Hus og Senatet. I Repræsentanterne Hus ser Republikanerne ud til at have sikret sig mindst 233 ud af de 435 pladser, mens partiet indtil videre har vundet 51 af de 100 pladser i Senatet. Skal flertallet omsættes til reel magt, kræver det dog samarbejde mellem præsidenten og medlemmerne af Kongressen, fortæller Mirco Reimer-Elster:

- Selvom Republikanerne har flertal, er det ikke sikkert, at det vil lykkes partiet at udnytte den magt. Der har jo været gnidninger mellem Trump og hans eget parti i valgkampen, og det bliver spændende at se, om det fortsætter, siger han.

Mirco Reimer-Elster regner dog med, at splittelsen vil aftage.

- Hvis partiet vil have gennemført lovgivning kræver det jo samarbejde. Alene af den grund vil noget af kritikken formentlig klinge af. Og jeg bemærkede da også, at Trump i sin sejrstale talte om at samle nationen. Så hvis det nu er hans kurs, kan det jo godt være, at der kan opstå et konstruktivt samarbejde, siger han og tilføjer:

- I sejrstalen talte han også om forbedring af infrastruktur. Og det vil formentlig være et godt sted at starte et samarbejde. Det samme gælder skattelettelser. Hans snak i valgkampen om at bygge en mur på grænsen mellem Mexico og USA vil derimod være noget, der bliver sværere at få igennem. Så muren vil ikke være det smarteste sted at starte, hvis samarbejdet skal blive konstruktivt.

Kan også påvirke Højesteret

Politisk magt er dog ikke det eneste, Republikanerne kan se frem til. USA's Højesteret, som blandt andet afgør, om love er forfatningsstridige, og om præsidenten misbruger sine magtbeføjelser, mangler nemlig et medlem.

Normalt er der ni højesteretsdommere, men i øjeblikket er der kun otte, og en af Donald Trumps opgaver som præsident bliver derfor at udpege en ny dommer. Og faktisk har Donald Trump allerede meldt ud, at han vil pege på dommere, der deler deler hans holdninger - blandt andet i forhold til regulering af amerikanernes ret til at bære skydevåben.

Se mere om magtens tredeling i USA i videoen over artiklen.

Facebook
Twitter