DR i USA: Gud er på stemmesedlen

Religion er det bærende element for alt fra sex over familieforhold til politik for mange konservative, amerikanske familier.

Et land under Gud. Sådan lyder devisen for det amerikanske samfund.

For mange amerikanere er troen på Gud og de kristne principper da også den bærende struktur under deres liv – og deres politiske overbevisning.

Det er også tilfældet hos den katolske familie Bourne, som DR’s USA-korrespondent Stéphanie Surrugue besøger i tredje og sidste afsnit af dokumentarserien ’Mød Amerika’.

Når de i morgen skal sætte deres kryds ved det amerikanske præsidentvalg, så er det helt afgørende for dem, om kandidaten repræsenterer deres opfattelse af guds vilje. Det gælder blandt andet spørgsmålet om abort - eller rettere modstanden mod retten til abort.

- Det er Guds største gave til os. Han har skabt os, han har givet os liv, han har kendt os i livmoderen, før vi blev født, mener moderen i familien, Lisa Bourne.

- Så det er den mest dyrebare gave, som skal behandles med stor respekt, siger hun, og betegner det som ”meget vanskeligt” at have en præsident, der støtter kvinders ret til abort.

Udover at være hjemmegående husmor, er Lisa Bourne blogger på en konservativ, kristen blog. (© DR Nyheder)

- Det er ikke okay

For familien Bourne er abort en af de absolut vigtigste politiske sager. Og abort er også en af de politiske dagsordener, der splitter USA’s befolkning.

Omkring halvdelen af den amerikanere støtter retten til abort – dog med visse begrænsninger.

Det står også næsten 50/50 mellem de amerikanere, der identificerer sig som pro-choice (for abort) og pro-life (mod abort). Det viser tal fra det amerikanske Gallup.

Lisa Bourne ved godt, at kvinder får aborter - selv hvis de er ulovlige. Alligevel holder hun fast i sin overbevisning om, at abort er grundlæggende forkert og i strid med Guds vilje.

- Min personlige præference ville være, at det ikke var lovligt. Men jeg er klar over, at det ikke nødvendigvis ville betyde, at kvinder ville holde op med at få dem.

- Det betyder ikke, at jeg vil opgive kampen for at få gjort abort ulovligt. For jeg synes ikke, at det er okay at tage et uskyldigt fosters liv, siger hun.

Alt det grimme

Lisa og Chris Bournes tre børn går ikke i skole. De bliver undervist hjemme – men seksualundervisning får de ikke. Det korrumperer børnene, mener forældrene.

- Vores børn lærte de fleste grimme ord, de kender i skolen. De lærte om sex, narko, rock’n’roll, voldtægt, incest, siger Chris Bourne.

Den 17-årige Julianna, som har fået seksualundervisning fra tredje klasse – inden hun blev taget ud af skolen, føler ikke afsavn.

- Som teenager så lærer man allerede om den slags på gaden. Desværre, fortæller hun.

17-årige Juliana Bourne og hendes søskende bliver undervist hjemme af deres mor. (© DR Nyheder)

Guds nåde

Familien Bourne er, hvad man ville kalde en klassisk konservativ amerikansk familie.

For udover at være abortmodstandere, er de også tilhængere af amerikanernes grundlovssikrede ret til at bære våben.

Det betyder, at hele familien har våben – selv den 17-årige Juliana har sig eget jagtgevær. Og den ret skal beskyttes, mener familien Bourne.

- Du kan tage et liv, hvis dit eller din families liv er truet, og så vil Gud sandsynligvis kaste sin nåde over dig, hvis det er et spørgsmål om liv eller død, siger familiens far, Chris Bourne.

Chris Bourne. (© DR Nyheder)

Stephanie Surrugue tog med familien Bourne på skydebane. Det kan du se mere fra i videoen i toppen af artiklen.

Familien Bourne er blot en blandt mange amerikanske familier, som DR’s USA-korrespondenter har besøgt i dokumentarserien ’Mød Amerika’. Du kan se tredje og sidste afsnit om amerikanerne i aften på DR1 klokken 20.45.

Facebook
Twitter