GRAFIK Hvide, velhavende, mænd og ældre gav sejren til Trump

Hillary Clinton formåede ikke at udnytte demografien til sin fordel, viser vælgerundersøgelse.

Alverdens medier - inklusiv DR - har igennem den langvarige amerikanske valgkamp portrætteret den typiske Donald Trump-vælger som en vred, hvid mand uden uddannelse og med relativ lav indkomst.

Billedet er ikke decideret forkert, da det uden tvivl beskriver en gruppe af Trumps kernevælgere. Men det er misvisende, når man ser på mangfoldigheden af de vælgere, som sikrede forretningsmanden sejren.

Det viser en undersøgelse af 24.537 vælgere foretaget af CNN på valgsteder under valghandlingen i USA tirsdag. Undersøgelsen er ikke endegyldig og er tidligere blevet kritiseret, men den giver nogle generelle pejlinger på et valgresultat, som stort set ingen eksperter havde forudset.

Vrede og hvide kvinder

Hvis vi tager fordommene om Trump-vælgere en for en, er der bestemt noget, der tyder på, at republikaneren har godt fat i den vrede del af befolkningen. Af de 23 procent af vælgerne, som siger, at de er direkte vrede på USA's føderale regering, stemte 77 procent på Donald Trump.

Det er også rigtig, at 53 procent af mændene stemte på Trump mod 41 procent til Hillary Clinton, som til gengæld vandt de kvindelige stemmer med nogenlunde samme margin.

Men smider vi racekortet ind i ligningen bliver billedet mere mudret. For det var ikke bare hvide mænd - 63 procent - som satte kryds ved Trump - det gjorde et flertal - 53 procent - af hvide kvinder også på trods af vedvarende anklager om, at han er kvindehader og -krænker.

Latinoer svigter

Netop race skulle forestille at være et af Hillary Clintons helt store trumfkort i valget. Hvide menneskers andel af vælgerkorpset svinder fra valg til valg, og det har traditionelt være en fordel for Demokraterne. Ved dette valg havde mange forventet en forstærket effekt på grund af Donald Trumps mange hårde udfald mod blandt andre latinoer, sorte og muslimer.

Men selvom Clinton fik 74 procent af stemmerne blandt ikke-hvide vælgere, var hendes andel af stemmerne blandt vigtige minoriteter faktisk mindre end Barack Obamas i 2012.

Obama fik 71 procent af latino-stemmerne i 2012, skriver Guardian, mens Clinton kun nåede op på 65 procent. Og der var en større andel af latinoer - 29 procent - som stemte på Trump, end der stemte på republikaneren Mitt Romney i 2012. Han nåede op på 27 procent.

Rige stemmer Trump

Ser man på uddannelse, er der bestemt en tendens til, at Hillary Clintons andel af stemmerne stiger i takt med vælgernes eksaminer. På samme måde havde Trump godt fat i personer uden universitetsuddannelse - især blandt hvide mænd (72 procent). Men der er stadig 45 procent af vælgere, der afsluttede deres uddannelse med en universitetsgrad, som stemte på Trump mod 49 procent til Clinton.

Og forestillingen om den fattige Trump-vælger er i hvert fald forkert. Den tredjedel af befolkningen, der har de laveste indkomster i USA, stemte på Clinton, mens Trump vandt blandt den resterende to-tredjedel.

Alt i alt svigtede Hillary Clintons koalition af kvinder, minoriteter og unge, skriver nyhedsbureauet AP, mens de hvide og rige ifølge Guardian gav Trump sejren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk