Kaine og Pence: Hvem i alverden er de to vicepræsidentkandidater?

Kandidaterne til den højest rangerende post efter den amerikanske præsident skal mødes til debat i nat.

Det handler om to midaldrende hvide mænd med et-stavelses for- og efternavne: Tim Kaine og Mike Pence.

Det er næsten mere end indbyggerne i Hoboken i staten New Jersey kender til deres mulige fremtidige vicepræsidenter.

- Jeg ved ikke, hvem de er, eller hvad de står for. Det er simpelthen ikke noget, jeg har fået læst på, siger Carrie Flanery, som ikke engang tror, at hun kan kende forskel på de to mænd.

Vælgerne på de sociale medier sammenligner debatten med at se maling tørre eller 90 minutter af Trivial Pursuit med din far.

Det kan dog godt betale sig at lytte lidt til dem.

En af dem kommer til at stå ved den amerikanske præsidents side og skal tage styringen med USA, hvis præsidenten skulle falde bort. Og med Donald Trump, som kan blive den ældste præsident, eller Hillary Clinton, som kan blive den andenældste præsident nogensinde, så er det ikke helt irrelevant.

De skal forsvare Trump og Clinton

Begge kandidaters hovedopgave ved nattens debat er at forsvare deres præsidentkandidat, så godt de kan.

- Lad være med at dumme dig. Det er målet for vicepræsidentdebatten, siger Brett O’Donnell, en republikansk kommunikationsekspert, der har rådgivet George W. Bush og John McCain og MittRomney til avisen New York Times.

- Det store er at forsvare den, der er på toppen af stemmesedlen og derudover være så offensiv som muligt overfor modstanderen, siger han.

Det kan særligt blive svært særligt for Pence, vurderer O’Donnell. Der er nemlig stor chance for, at Pence vil blive spurgt til nogle af Trumps mange udfald.

Flere amerikanske medier mener, at Pence vil blive bedt om at forsklare sidste uges angreb på en tidligere Miss Universe-vinder Alicia Machado og muligvis også Trumps skattedokumenter.

Pences opgave bliver at balancere mellem at forsvare Donald Trumps kontroversielle udtalelser, og samtidig selv fremstå som en bundsolid og fornuftig republikaner, der kan gafle de vælgere, som Trump har svært ved at nå.

Det samme gælder Kaine, der godt kunne få kritiske spørgsmål til Clintons troværdighed og brug af private servere i sin tid som udenrigsminister.

Abort skiller dem

Deres holdninger til abort er helt centrale for, hvorfor det lige netop blev dem, der skal konkurrere om vicepræsidentsposten.

Den republikanske Mike Pence har hele sit liv været mod abort og er ansvarlig for en af de mest restriktive tiltag mod abort i landet. I marts blev det i staten Indiana ulovligt at få abort, også når barnet har tegn på svære handicap. Loven blev dog blokeret af Højesteret allerede i juni, da den var i konflikt med kvinders ret til selv at vælge.

Den hårde linje kan hjælpe Trump med at få fat i de religiøse abortmodstandere, som han ellers kan have svært ved. Trump har nemlig tidligere selv meldt ud, at han er for abort.

Den demokratiske Tim Kaine er helt personligt mod abort, men støtter alligevel kvinders ret til at vælge selv. Clinton-lejren håber, at han kan hjælpe med at tiltrække de mere moderate abortmodstandere ind over midten.

Puste nyt liv

Debatten i nat kan puste nyt liv i hvert partis kampagne.

Det lykkedes i hvert fald i 2012 ved en debat mellem vicepræsidentkandidaterne Joe Biden for demokraterne og Paul Ryan for Republikanerne.

Her lykkedes det Biden at fyre et arsenal af velforberedt skyts af sted, og det betød meget for Barack Obama, som havde haft en skuffende første debat mod Mitt Romney.

Det var også under en vicepræsidentdebat i 1988, at ordene “Senator, du er ingen Jack Kennedy” faldt og siden er blevet ikoniske. Det var den demokratiske Lloyd Bentsen, der sagde det til republikanske Dan Quayle, da han forsvarede sin erfaring ved at sammenligne den med John F. Kennedys.

I dag bliver udtrykket brugt til at tage luften ud af politikere, der tænker meget store tanker om sig selv.

Lave forventninger

Men selvom vicepræsidentdebatten har potentiale til at skrive historie, så er forventningerne helt i bund. Carrie Flandery er en af de amerikanere, der ikke håber på det store.

- Det lyder simpelthen for kedeligt, og jeg har meget andet, jeg skal nå. Det er da fint at få mere at vide om, hvad de vil gøre politisk, men mon ikke jeg kan få det at vide fra præsidentkandidaterne, siger hun.

Hun så debatten mellem Donald Trump og Hillary Clinton, men har ikke tænkt sig at se med, når vicepræsidentkandidaterne mødes den eneste gang inden valget.

De to herrer har da heller aldrig gjort så meget væsen ud af sig selv, at det er blevet bemærket på nationalt plan.

En søgning på Google Trends viser, at der var stor interesse lige, da de blev udnævnt, men siden har der været nærmest ingen interesse for Pence og Kaine.

Debatten mellem de to vicepræsidentkandidater finder sted i nat klokken tre dansk tid.

Facebook
Twitter