PORTRÆT: Clintons spansktalende vicepræsident-trumfkort

Tim Kaine er blevet valgt som Hillary Clintons vicepræsidentkandidat, fordi han er populær og taler spansk.

Der har været spekuleret meget i, hvem Demokraternes Hillary Clinton ville vælge som sin vicepræsidentkandidat. Og natten til lørdag dansk tid blev spændingen så udløst.

Senator Tim Kaine fra svingstaten Virginia skal stå ved Hillary Clintons side, når de to skal bekæmpe Republikanernes Donald Trump og Mike Pence hele vejen til Det Hvide Hus.

Den 58-årige Kaine er en hyperpopulær senator fra svingstaten Virginia. En delstat, der nærmest kan sætte Donald Trump skakmat, hvis den falder ud til Demokraternes fordel under valget til november, skriver Washington Post.

Desuden kommer senator Tim Kaine fra en middelklassefamilie, og så taler han flydende spansk. Det bliver set som vigtige aspekter i det kommende valg, hvor mange spår, at spansktalende og middelklasseamerikanere kommer til at få afgørende indflydelse.

Skeptisk over for abort

Tim Kaine blev født i delstaten Minnesota som den første af tre sønner til forældreparret Mary Kathleen og Albert Alexander Kaine, der ejede en mindre svejsevirksomhed.

Han fik en kristen katolsk opdragelse af sine forældre, der er af irsk og skotsk afstamning. Det kristne budskab er et element, som Kaine senere har tilført sin politiske karriere - blandt andet er han mere skeptisk over for abort end de fleste demokrater.

Den nyudnævnte vicepræsidentkandidat begyndte sin politiske karriere i Virginia, efter at han havde læst jura på den ansete Harvard Law School.

Under sin studietid opholdt Kaine sig ti måneder i Honduras, hvor han hjalp lokale missionærer med at drive en skole og lærte at tale spansk.

En del af lederskabet

I 1998 blev Tim Kaine valgt som borgmester i Virginias hovedstad, Richmond. Her tjente han i tre år, før han blev valgt som delstatens guvernør.

Under valgkampen i 2008 var der mange spekulationer om, hvorvidt daværende præsidentkandidat Barack Obama ville vælge Kaine som sin potentielle vicepræsident.

Dengang faldt valget på Joe Biden, men pilen pegede altså på Kaine otte år senere.

Fra 2009 til 2011 var Tim Kaine en del af lederskabet hos Demokraterne, da han sad på posten som formand for Demokraternes Nationale Komite. Og siden 2013 har Kaine altså repræsenteret delstaten Virginia som senator.

Taler dunder mod våbelovgivning

Senatoren har aldrig tabt et valg, og hans stemmetal viser da også, at han er overordentlig populær.

Især eksploderede hans popularitet, da Virginia i 2007 var offer for et masseskyderi på universitetet Virginia Tech, hvor 32 mennesker døde.

Kaine har ofte talt dunder mod våbenlovgivningen i USA, og det vil falde i god jord hos mange progressive demokrater.

Ved siden af sit hverv som politiker er Tim Kaine far til tre børn og har været gift med Anne siden 1984.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk