PORTRÆT Manden der skal hjælpe Trump med at vinde nøglerne til Det Hvide Hus

Trump har valgt en kandidat, der kan kompensere for hans egen manglende politiske erfaring.

I tirsdags introducerede Mike Pence Donald Trump på et vælgermøde i Indiana. (Foto: © John Sommers Ii, Scanpix)

Han skal hjælpe Trump med at vinde nøglerne til det Hvide Hus.

Og han skal kunne lede landet, hvis det bliver nødvendigt.

Donald Trump har truffet sin hidtil vigtigste beslutning som præsidentkandidat – nemlig hvem der skal være hans vicepræsidentkandidat.

Valget er faldet på 57-årige Mike Pence, der den seneste uge har været blandt de tre favoritter til posten som Trumps tætteste allierede i de næste fire måneders valgkamp – og de næste fire år, hvis Trump vinder valget til november.

Mere politisk erfaring end Trump

Mike Pence er ud af en søskendeflok på seks og født og opvokset i Indiana. Han har studeret jura og arbejdet som advokat i en årrække – og som radiovært på The Mike Pence Show i 90’erne.

To gange forsøgte han at blive valgt ind i Repræsentanternes Hus, før det lykkedes i 2000. Her sad han i 12 år, indtil han blev valgt som guvernør i Indiana i 2012 og indsat på posten i 2013.

Han har altså langt mere politisk erfaring end sin kommende chef og står stærkt blandt de socialt konservative, som Trump har haft svært ved at vinde opbakning hos.

Kristen og konservativ

Mike Pence beskriver sig selv som ”kristen, konservativ og republikaner – i den rækkefølge”.

Politisk værner han meget om konservative dyder og religiøse synspunkter. I sin tid i kongressen har han blandt andet underskrevet en lov om religiøs frihed, hvilket kritikere ser som en tilladelse til at diskriminere homoseksuelle. Han går ind for en restriktiv abortlovgivning og er modstander af homovielser.

Og sidste år var Indiana – på hans foranledning – blandt syv amerikanske stater, der nægtede at tage imod syriske flygtninge efter terrorangrebet i Paris 13. november, fordi en af terroristerne var syrisk flygtning. En familie, der skulle komme til staten i december, blev i stedet sendt til Connecticut, hvilket dog senere blev kategoriseret som diskrimination af flygtninge fra bestemte lande.

Dog synes Pence, at Trump gik over stregen sidste år, da han ville forbyde muslimer indrejse til USA. Pence kaldte den idé for ”stødende og i strid med forfatningen”, skriver Reuters.

Et forsigtigt valg

New York Times beskriver Pence som en stille og rolig mand, der ikke er ligeså showbizz-agtig som sin kommende chef - og dermed et forsigtigt valg.

Mike Pence har ikke støttet Trump fra starten. Kort før primærvalget i Indiana i maj erklærede han sin støtte til Ted Cruz. Trump vandt staten alligevel, og Cruz trak sig siden som kandidat.

Den seneste måned har Pence og Trump indhentet det forsømte og tilbragt en del tid sammen - både på Trumps golf-feriested i New Jersey og hjemme hos Mike Pence i Indiana.

Trump præsenterer Mike Pence som sin vicepræsidentkandidat på et pressemøde lørdag klokken 11.00 amerikansk tid.