SF blander sig i amerikansk valgkamp med Trumps rullende øjne

Fremtiden bliver skræmmende, hvis republikaneren ender som præsident, mener SF-formand Pia Olsen Dyhr

Tryk på Play og se Donald Trump rulle forbi. Privatvideo af Martin Nord.

Har du i dag været ude i den københavnske trafik, har du måske bidt mærke i en lidt speciel 1a-bus, der ruller rundt i gadebilledet.

Som et indslag i den amerikanske valgkamp har partiet SF nemlig i samarbejde med et reklamebureau smækket Donald Trumps ansigt på bussen, hvor hjulene fungerer som republikanerens store rullende øjne.

Billedet er ledsaget af ordene "Americans abroad - Vote" og et SF-logo.

Når man ser bussen, er det ikke svært at gætte sig til, hvad SF mener om den republikanske præsidentkandidat, og partiformand Pia Olsen Dyhr kalder da også tanken om republikaneren som ny præsident for "skræmmende".

- Det er ment lidt sjovt. Man skal ikke være i tvivl om, at det er med et glimt i øjet. Vi vil gerne sige til de amerikanske statsborgere: Husk nu at stemme – det har konsekvenser, siger partiformanden.

Millioner af vælgere brevstemmer

Millioner af amerikanske vælgere forventes at brevstemme forud for det amerikanske valg. Ved det seneste præsidentvalg var det 35 procent, der stemte før valgdagen. Mange af stemmerne kommer fra udlandet, da der bor 7,6 millioner amerikanske statsborgere uden for USA's stater.

SF's formanden regner dog ikke med, at Trump-bussen kan gøre den helt store forskel ved valget.

- Jeg håber, at vi kan gøre opmærksomme på valget. Mange har allerede stemt, men kan vi få et par ekstra til det, så er det ganske fint, siger Pia Olsen Dyhr.

Bussen er lige kommet på vejene og kommer til at køre med Donald Trump på siden frem til valgdagen.

Men hvorfor har et dansk parti så valgt at blande sig i et andet lands valgkampagne?

- Jeg synes ikke, det er så problematisk. USA’s præsident har enorm indflydelse på dansk politik. Donald Trumps udenrigspolitik har direkte indflydelse på os, og hans kærlighed til Putin er jo skandaløs, siger Pia Olsen Dyhr.

- I det hele taget lægger hans politik sig milevidt fra SF’s på alle punkter, at det er ikke så overraskende, at vi ikke kan bakke op. Forestil dig, at han har nøglerne til atomvåbene.