Steffen Gram: Fundamentet vakler under Trump

ANALYSE Trump har kun et spinkelt grundlag for at udvide sin vælgerskare, men Clinton har svært ved at ryste upålideligheden af sig.

Donald Trumps fremstilling af sig selv som den stærkeste kandidat begyndte at krakelere i den første debat i sidste uge, lød vurderingen fra flere politiske kommentatorer. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Scanpix)

Kun Trump’s ærketilhængere hævdede, at Donald Trump vandt den første debat med Hillary Clinton. Han lagde ganske vist passende ud. Men lidt efter lidt gik hans argumenter og sammenhæng i opløsning. Han blev ”Trump Unlimited”.

Trump selv var ganske tilfreds med sin indsats.

Ordstyreren havde været ok. Der var måske et problem med mikrofonen, sagde Trump bagefter. Han havde ikke følt det som et problem, at han snøftede før dagen efter.

Han havde heller ikke opdaget den fælde, Hillary Clinton lagde for ham – som han snublede i med stor energi.

Miseren om Machado

Hillary Clinton havde hentet en tidligere Miss Universe, Alicia Machado, frem fra glemslen. Hun blev sandhedsvidnet på Trumps foragt for kvinder.

Hun kunne fortælle, hvordan han havde nedgjort hende, talt grimt om hende og til hende, fordi hun efter sigende spiste meget og tog på.

Og det måtte man ikke i Trumps skønhedsstald.

Efter debatten kastede Trump sig over Machado – igen. Hun var en ”sjuskedorte". Hun var den ”værste Miss Universe”. Og flere dage efter debatten tikkede tweets ud fra Trump – også midt om natten, hvor ligevægtige personer plejer at sove.

84 millioner så debatten på et tidspunkt, hvor Trump og Clinton lå så tæt i meningsmålingerne, at resultatet var inden for den statistiske fejlmargin.

Valget kunne gå hver vej, selvom Trumps vej til sejr vil være længere og sværere end Clintons og afhængig af vælgerne i nogle få, men afgørende, svingstater.

Og valget er stadig tæt.

Debatten ændrede intet fundamentalt Trumps fødte tilhængere er stadig med ham – men Hillary Clinton er favorit.

Kampen mod upålideligheden

Hillary Clinton burde for længst have klinket denne valgkamp. Og det ville være sket under normale politiske forhold. Men den politiske situation i USA er ikke normal. Det er kandidaterne heller ikke.

Hillary Clinton har efter mere end et års valgkamp stadig ikke visket en aura af upålidelighed af sig. Hun kollapser til ceremonien for 11. september – og forbyder sin stab at fortælle omverdenen, at hun har lungebetændelse.

Tvivlere og modstandere ser hende stadig som en manipulator, kold og beregnende, i lommen på Wall Street og med en historie som en kvinde, der altid har været parat til at gå de ekstra – uacceptable, skridt for at nå magt og mål.

Og det på trods af hendes ubestridelige kvaliteter som forkæmper for kvinder, for børn, for de udsatte – og hendes professionalisme. At hun kan være betænksom, opmærksom på personer i sine omgivelser, når slet ikke ud over det politiske rampelys.

Den upolitiske Donald

Donald Trump vandt sin kandidatur på at være ikke-politiker – på at være Trump.

Han eliminerede samtlige republikanske modkandidater, fordi de var kandidater i et republikansk parti i opløsning. Det var Bush’s republikanske parti, der skabte finanskrisen – og dermed Tea Party-bevægelsen.

Det var Tea Party-bevægelsen, der ødelagde det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus og førte til seks års republikansk ørkenvandring i Kongressen – trods flertal i begge kamre. Og de republikanske vælgere vragede de etablerede til fordel for Trump.

Men med èn vicepræsidentdebat, to præsidentdebatter og lidt mere end en måned til valget vil de ubeslutsomme vælgere føle sig tvunget til at skille retorik og følelser fra fakta, før de sætter deres kryds.

Er den økonomiske situation så dårlig som Trump siger, når han tegner et billede af USA på vej i hundene? Fakta siger nej.

  • Husstandsindkomsten i USA steg med 5,2 % i 2015 – den største stigning siden 1967, og stigningen var spredt på hele befolkningen.

  • 3,5 millioner amerikanere er hentet op over fattigdomsgrænsen.

  • Arbejdsløsheden – beregnet blandt de amerikanere, der aktivt søger arbejde – er nu på 5 procent, den laveste ledighed siden 2008, hvor finanskrisen slog igennem.

  • Den amerikanske økonomi har skabt små 15 millioner nye arbejdspladser siden 2010.

  • Antallet af amerikanere, der står uden sygesikring, er faldet fra 16 procent til 9 procent.

  • Den voldelige kriminalitet falder – trods det forløbne års dramatiske politinedskydninger og konfrontationer mellem politi og specielt afroamerikanere.

Det er fakta. Men hvad nu, hvis du er en amerikaner, der ikke oplever fakta?

Hvis du ikke kom med på job-vognen igen efter krisen, dels fordi din uddannelse er for svag og utidssvarende, dels fordi dit job er overtaget af robotter? Så stemmer du på Trump – og hans budskab om lov-og-orden i et USA, der er i opløsning, tilbagegang og ved at blive overtaget af kriminelle indvandrere.

Og Trump’s tilhængere – de vrede, de ældre, de hvide, de ikke specielt godt uddannede, de der har mistet tilliden til systemet og institutionerne – de tæller mindst 40 procent af vælgerkorpset.

En Trump-støtte bærer anti-Hillary-badges under et valgmøde i lørdags i Manheim, Pennsylvania. (Foto: Jessica Kourkounis © Scanpix)

Clintons kvinder

Hillary Clinton’s vælgere er de etablerede demokrater, kvinderne over midt-trediverne og tvivlerne, der er parate til at lade hende komme tvivlen til gode.

Hendes problem er, at hun ikke har været i stand til at sikre dem alle sammen endnu. Og demokraterne frygter, at tvivlerne vælger at blive hjemme. Specielt de unge.

Og det er nu, de skal til at vælge. Og det er nu Trump - trods sin opbakning, får stadig større problemer med sine budskaber – og sin person.

Amerikanerne bryder sig ikke om at betale skat. Men hvis det er rigtigt, at en præsidentkandidat ikke har betalt forbundsskat i 18 år, fordi han organiserede sig et underskud på en lille milliard dollars, så vil det genere selv amerikanere, der ikke bryder sig om at betale skat. For det er de skattemidler, der finansierer blandt andet det amerikanske militær.

Amerikanske kvinder har vendt Trump ryggen – selvom republikanske kvinder ikke nødvendigvis har kastet deres støtte bag Clinton. Men republikanerens fortsatte angreb på og tilsvining af kvinder – som det sker med Alicia Machado, vil gøre det endnu sværere for dem at stemme for Trump.

Spinkle muligheder

Amerikanske unge er hverken begejstrerede for Trump eller Clinton. Der er langt mellem de unge republikanske Trump-tilhængere. De unge på den demokratiske side gik efter Bernie Sanders med hans budskab om gratis uddannelser, automatisk sygesikring med mere.

Så Trumps muligheder for at udvide sit vælgergrundlag er spinkelt. Det er svært at se, hvordan han med sin valgkamp kan få nye vælgere i tale, selv uden deciderede fejltagelser i de næste debatter.

Derfor er Hillary Clinton i dag favorit, selvom hun og Trump ligger næsten lige i svingstater som Florida, Iowa og Ohio. Men for det første må hun ikke begå flere fejl. For det andet får hun brug for hjælp til at vinde – først og fremmest fra Barack og Michelle Obama, hvis hun skal have sejren hentet hjem.

Obamas greb om de unge

Obama’s popularitet vokser.

Han har fortsat greb i den unge generation og specielt den unge afro-amerikanske generation, der vil være nødvendig for en demokratisk valgsejr. Og Michelle Obama har greb om USA’s yngre kvinder – der vil være helt afgørende for en Hillary-sejr. Der er traditionelt flere kvinder end mænd, der stemmer.

Og Obama-familien har deres egne interesser at beskytte ved at hjælpe Hillary til sejr.

For hedder den næste præsident i Det hvide Hus Donald Trump, vil han gøre alt for at udviske ethvert aftryk Barack Obama har sat på det amerikanske samfund.

Steffen Gram analyserer udviklingen i den amerikanske valgkamp hver uge i resten af oktober. Og i november analyserer han den daglige udvikling frem til den store valgdag – d. 8. november

Facebook
Twitter