Trump har historisk svært ved at få de sortes opbakning

Kun mellem en og to procent af de sorte amerikanerne vil stemme på Donald Trump. Det er den mindste andel for en republikaner i et halvt århundrede.

Plader er sat op for at dække graffiti med teksten: "Black Lives Matter" på facaden af Trumps nye hotel i Washington, DC - AFP / Olivier Douliery. (Foto: OLIVIER DOULIERY © Scanpix)

- Afroamerikanerne elsker mig, sagde Trump tilbage i januar, inden han var valgt som republikanernes præsidentkandidat.

Her ti måneder efter ser det ikke ud til, at kærligheden kan spores i meningsmålingerne.

De fire største meningsmålinger fra Fox, ABC, Marist og NBC/Wall Street Journal har alle omtrent samme resultat. Kun mellem en og to procent af den sorte befolkning planlægger at stemme på Trump.

Historisk lille opbakning

Næsten ingen præsidentkandidat har klaret sig så dårligt i den sorte del af befolkningen siden 1948. Siden dengang er det lykkedes de republikanske præsidentkandidater i gennemsnit at få ti procent af de sorte amerikaneres stemmer.

Mitt Romney fik i 2012 seks procent af de sortes stemmer, mens McCain kun fik fire procent. Begge var oppe mod USA’s første sorte præsidentkandidat, som fik over 90 procent af de sorte vælgeres stemmer.

Trump rækker ud

I USA udgør minoriteterne en stadig større del af befolkning. De sorte amerikanere udgør 12 procent af befolkningen og er derfor en vigtig gruppe at opnå støtte fra. Det ved Donald Trumps kampagnefolk udmærket. De har forsøgt at lancere en strategi for, hvordan de skal få fat på minoriteterne. Det republikanske parti fejrede også de sortes historie med den her video:

Hver uge offentliggør partiet en video, hvor en sort republikaner tager fat på en politisk sag. De får dog ikke mange visninger - kun 600 har set den seneste.

“Hvad har I at tabe”

Forsøget på at række ud til de sorte vælgere er blevet stærkt kritiseret, og særligt Trumps gentagne skarpe bemærkninger om de sorte amerikaneres dårlige vilkår har vakt vrede. - I lever i fattigdom, jeres skoler er dårlige, I har ingen jobs, 58 procent af jeres unge er arbejdsløse. Hvad helvede har I at miste?, sagde Trump i staten Michigan foran et overvejende hvidt publikum og han har gentaget det flere gange siden.

Misforstået forsøg

Den slags forsøg på at tale til de sorte vælgere, mener politisk kommentator Alando Reeves ikke fungerer: - Jeg synes ikke, man kan sige, at han rækker ud til de sorte. Når man rækker ud til nogen, så skal man forstå deres kulturelle perspektiv. Trump har kun fornærmet, sagde Alando Reeves til NBCNews.

Han mener, at Trump for alvor blev upopulær, da han beskyldte Barack Obama for ikke at være født i USA. Han blev leder af en bevægelse - The Birther Movement - der krævede Obamas dåbsattest udleveret. Obama måtte til sidst offentliggøre den, og en del tid efter trak Trump sin påstand tilbage.

Meningsmålinger forvrænger

Siden har der været utallige andre sager og udtalelser, der heller ikke har hjulpet på hans popularitet. Trump går ind for, at man gør det muligt for politiet at stoppe fodgængere og kropsvisitere dem i hele USA - det såkaldte stop-and-frisk. Noget som særligt den sorte del af befolkningen er i mod, da det hovedsageligt er dem, der bliver stoppet. En national domstol slog dog også fast i 2013, at den praksis er i mod forfatningen.

Det giver Trump og hans kampagnestab dog ikke meget for - og de giver slet ikke noget for meningsmålingerne. Trumplejren mener, at netop den manglende opbakning fra de sorte vælgere er et eksempel på, at meningsmålingerne forvrænger virkeligheden. Det mener Michael Cohen, der er en af Donald Trumps nærmeste rådgivere:

- Det jeg vil sige er, at jeg er ligeglad med meningsmålinger. I bliver alle sammen overrasket, når I ser, hvor mange stemmer Trump får fra afroamerikanere. Der er mange flere, end I regner med, siger Cohen til CNN.

Facebook
Twitter