Trump: Jeg kan ikke lide Assad, men...

Efter nattens præsidentdebat mellem Hillary Clinton og Donald Trump er det endnu uklart, præcis hvad republikanerens plan for en løsning på konflikten i Syrien er.

Den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, under nattens debat. (Foto: © Scott Olson, 2015 Getty Images)

Den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, har undervejs i sin kampagne holdt kortene usædvanligt tæt til kroppen, hvad angår en udenrigspolitisk og militær linje i Syrien.

Det ændrede sig ikke synderligt under nattens debat, hvor de to kandidater endnu engang skulle svare for, hvad de anser som den bedst mulige løsning på den blodige konflikt i Syrien, som nu har varet i over fem år.

Frem kom det dog, at Trump ikke er decideret modstander af den syriske diktator, Bashar al-Assad, og hans regime.

- Jeg kan ikke lide Assad, men Assad står Islamisk Stat ihjel. Rusland slår Islamisk Stat ihjel, og Iran slår Islamisk Stat ihjel. Og de tre har slået sig sammen på grund af vores svage udenrigspolitik, lød det fra Donald Trump under debatten.

Han slog samtidig fast, at han ikke er enig med sin vicepræsidentkandidat, senator Mike Pence, i, at konflikten måske skal løses med amerikanske angreb mod det syriske regime.

- Han og jeg har ikke talt sammen, og han og jeg er uenige, sagde Donald Trump under nattens debat.

En humanitær katastrofe

Kandidaterne kom ind på situationen i Syrien, efter en borger i et spørgsmål sidestillede konflikten i landet med holocaust, hvor USA ifølge borgeren greb for sent ind.

I sit svar gentog Clinton, at hun ikke har i sinde at sætte landsstyrker ind i det krigsplagede land, men at hun er åben for at bruge specialstyrker, og at hun vil indføre en no-fly zone i Syrien for at lægge pres på Rusland for at sætte gang i fredsforhandlingerne.

- Vi skal gøre noget ved det. For det er en humanitær katastrofe, sagde Hillary Clinton, der vil samarbejde med Rusland om sagen, men hun understregede, at hun vil have undersøgt, om syrerne og russerne har begået overgreb mod befolkningen.

Nattens debat var den anden ud af tre præsidentdebatter forud for valget den 8. november. Næste debat finder sted den 19. oktober.