Trumps nedtur bider sig fast: Hillary fører i alle svingstater

Eksperter mener ikke, at Trump kan nå at vende udviklingen før valget.

Donald Trump er nu faldet så meget i meningsmålingene at han er bagud i alle 11 svingstater. (Foto: GREGG NEWTON © Scanpix)

Donald Trump har mindre chance for at blive præsident i USA end risikoen for at tabe et spil russisk roulette og dermed skyde hovedet af sig selv.

Så hårdt beskriver den amerikanske meningsmålings-guru Nate Silver Donald Trumps chance for at vinde valget den 8. november.

Nate Silver vurderer Trumps vinderchance til 13 procent, hvorimod man har 17 procent risiko for at tabe et spil russisk roulette.

Og det ser da også skidt ud for rigmanden Trump. Han er nu bagud i alle svingstaterne.

De seneste meningsmålinger viser, at Hillary Clinton nu fører i alle de 11 stater, der før valget blev defineret som de normalt altafgørende svingstater.

- Svingstaterne er dem, som egentlig afgør amerikanske præsidentvalg. Meningsmålingerne fra svingstaterne viser, hvor galt det står til. Hvor dybt Trumps krise egentlig stikker, siger Anders Agner, USA-Ekspert og redaktør på Kongressen.com, et online medie om USA.

På grund af de nuværende dårlige meningsmålinger vurderer både amerikanske og danske eksperter, at Trumps chancer for at vinde er meget små.

- Ingen har været så meget bagud i de sidste 16 præsidentvalg og så endt med at vinde. Det er alligevel noget af en statistik at være oppe imod, siger Niels Bjerre-Poulsen, USA-Ekspert og Lektor på Center for Amerikanske Studier på SDU.

Trump udfordret længe

Donald Trump har været udfordret længe.

I mange måneder har det været klart, at han har haft færre chancer end Hillary Clinton for at opnå de 270 valgmænd, der resulterer i en sejr i amerikanske præsidentvalg.

Men siden de to konventer i juli er det gået endnu mere ned ad bakke for Donald Trump. Og nu ser det altså rigtig sort ud for byggematadoren fra New York.

Det var forventet, at Donald Trump ville begynde at føre en mere ”normal” politisk kampagne efter primærvalget - for derved at kunne dreje sig mod de mange midtervælgere, der afgør valgene.

Men i stedet har han fortsat sin stil fra primærvalget, der, ifølge eksperter, kun appellerer til en begrænset vælgerskare.

- Det virker som om, der er en form for stemmeloft for Donald Trump. Der et stort antal, som er villige til at stemme på ham, men samtidig også et rigtig stort antal som under ingen omstændigheder vil stemme på ham. Så han kan ikke omvende nok til, at hans vælgerskare vokser markant, siger Niels Bjerre-Poulsen, USA-Ekspert og Lektor på Center for Amerikanske Studier på SDU.

Hvad værre er, Donald Trump er også bagud i de vigtigste svingstater. Stater som Florida, Ohio og Pennsylvania.

- En stat som Pennsylvania er et godt eksempel. Det var en af dem Trump skulle vinde for at have en chance. Men nu er han altså bagud med 9,2 procent, siger Niels Bjerre-Poulsen.

På grund af de dårlige meningsmålinger valgte Donald Trump i dag at skifte ud i sin kampagnestab.

Donald Trump offentliggjorde i dag ændringer i sin kampagnestab for at rode bod på de sløje meningsmålinger. (Foto: ERIC THAYER © Scanpix)

Nye vælgerskarer til Trump

Donald Trumps argument for, hvorfor han skulle vinde, har ofte været, at han kan tiltrække nye vælgergrupper. Det vil sige vælgere, som normalt ikke stemmer.

Det har Trump også haft held med, og det er en af årsagerne til, at han vandt Republikanernes primærvalg.

Men USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen tror ikke på, at der er et væld af Trump-stemmer, der gemmer sig derude:

- Hvis det skal være udslagsgivende, skal der være rigtig mange, som af en eller anden årsag ikke figurerer i meningsmålingerne. Det kan jeg ikke se, hvordan skulle kunne lade sig gøre, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Tror Trump selv han taber?

Gennem hele valgkampen har Donald Trump været selvsikkerheden selv, og altid sagt, at han vil vinde stort over Clinton. Men Trump har i de seneste par uger selv omtalt muligheden for, at han faktisk kan tabe valget.

Donald Trump har sagt, at den eneste måde han kan tabe den vigtige svingstat Pennsylvania, er ved at der begås valgfusk.

Og at de amerikanske medier er skyld i, at han er bagud.

Hvad skal Trump gøre for at vinde?

Donald Trump kan sådan set godt nå at vinde de mange millioner vælgere han mangler. Uforudsete begivenheder kan opstå og amerikansk politisk historie er fyldt med overraskelser. Og der er lidt over to en halv måned til valget.

Men de danske eksperter har svært ved at pege på, hvordan det skal ske i praksis.

- Jeg ved det ærlig talt ikke, måske et stort terrorangreb, men det kræver i hvert fald en stor udefrakommende hændelse, siger Niels Bjerre-Poulsen, USA-Ekspert og Lektor på Center for Amerikanske Studier på SDU.

Anders Agner, redaktør på Kongressen.com bakker Niels Bjerre-Poulsen op:

- Som valgkampen og meningsmålingerne er nu, har jeg svært ved at se hvordan det skal ændres. Det kræver nok store overraskende begivenheder, som ingen kan forudse på nuværende tidspunkt, siger Anders Agner, USA-Ekspert og redaktør på Kongressen.com.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter