Unge vælgere svigter Clinton og Trump: 'Vi har nogle komplet skøre kandidater'

Flere unge i USA overvejer at stemme på kandidater fra andre partier - og det får Hillary Clinton i offensiven.

Hillary Clinton på scenen i nat med senator Bernie Sanders, som er populær blandt unge vælgere. (Foto: © Brian snyder, Scanpix)

En gruppe geografistuderende på Hofstra universitetet på Long Island i staten New York har slået sig ned på en bænk med brætspillet 'The Trump Board Game'.

- Vi vil gerne forstå hvordan Trumps hjerne egentlig fungerer, siger Zack Walpa storgrinende til sine venner.

- Det er noget med hele tiden at smide penge på bordet.

Han synes hele valget er til grin, og han kan hverken relatere til Donald Trump eller Hillary Clinton.

Zack Walpa med Donald Trump-brætspillet. (Foto: © Johanne Hesseldahl, dr)

De unge siver fra Hillary

- Hillary er meget poleret, og så har hun nogle kedelige sager i bagagen. Jeg har endnu ikke besluttet mig, men jeg overvejer en kandidat fra et tredje parti, siger Zach Walpo.

Han er langt fra den eneste, der har det sådan. Mere end en tredjedel af de unge mellem 19 og 29 siger i den seneste måling fra New York Times/CBS, at de regner med at stemme på en anden kandidat end Clinton og Trump.

Selvom Clinton fører over Trump blandt de unge, så mener flere eksperter at de unges opbakning langsomt siver fra hende. Det kan potentielt være et afgørende tab for Clinton, da netop de unge er en central del af hendes kernevælgerskare, og som, hun håber, kan sikre hende et solidt forspring over Trump.

Trumfen Bernie Sanders

Det fik i nat Hillary Clinton til at tage alle våben i brug for at appellere til de unge. Til nattens valgmøde i New Hampshire havde hun inviteret sin modkandidat i primærvalget, Bernie Sanders, der er meget populær blandt de unge vælgere.

- Min ven Bernie Sanders, sagde hun til de studerende på New Hampshire universitetet.

- At kæmpe for børn og familier har været mit livs sag, og det vil blive min mission som præsident.

Clintons uddannelsesplan har inkorporeret en del af Sanders' idéer fra primærvalgene. Hun vil gøre det gratis for familier med lav indkomst at sende deres børn på universitetet i håb om at gøre det muligt at komme igennem en uddannelse gældsfri.

Gældsfrihed overbeviser ikke

Men hendes politik er ikke nok til at overbevise Zach Walpo.

- Det ville da være dejligt helt at undgå gæld, men jeg tvivler på at det kommer til at ske. Jeg føler ikke, at man kan stole på det hele, siger han.

Og med kun seks uger til valget, har Clinton hårdt brug for hjælp fra alle de profiler hun kan få.

Præsidentfruen Michelle Obama er også trukket i arbejdstøjet for at tale Clintons sag overfor de unge. Hun har i nat besøgt universiteter i svingstaten Pennsylvania.

- Hvis du stemmer på en anden end Hillary - eller slet ikke stemmer - så hjælper du med at vælge Hillarys modstander, siger Michelle Obama.

Førstedamen optrådte tidligere på ugen i en tv-reklame for Hillary Clinton:

Al Gores nederlag

Mange demokrater mener, at det netop det, der skete tilbage i 2000, hvor den demokratiske Al Gore tabte til republikanske George W. Bush.

Kandidaten for Det Grønne Parti, Ralph Nader, trak så mange stemmer fra Al Gore, at det var med til at afgøre et meget tæt valg mellem Bush og Gore. Det er ikke noget der bekymrer Zach Walpo.

- Jeg ved jo godt, at Gary Johnson (fra det Libertarianske parti, red.) ikke kommer til at vinde, så det er mere en proteststemme for at gøre opmærksom på, at vi har nogle komplet skøre kandidater.