USA-ekspert: Clinton kan ikke skyde skylden for sit nederlag på FBI-chefen

Hillary Clinton mener, at FBI-chefs breve om mail-sagen til Kongressen var afgørende for valget.

Ifølge Washington Post har Hillary Clinton forklaret sine bidragsydere, at det første brev fra James Comey ødelagde hendes momentum i valgkampen, men at brev nummer to blev det afgørende for hendes nederlag. (Foto: Brian snyder © Scanpix)

Det er forkert af Hillary Clinton at bebrejde FBI-chef James Comey for valgnederlaget.

Sådan lyder vurderingen fra Mette Nøhr Claushøj, der er ekstern lektor i amerikansk politik og politiske kampagner ved Københavns Universitet.

- At give hans breve skylden holder ikke i byretten. Det kan godt være, at det har motiveret Trump-støtter til at stemme, men jeg tror ikke, at det alene har påvirket valgresultatet, siger hun.

Hillary Clinton har angiveligt forklaret de af sine økonomiske støtter, der støttede hendes valgkamp med mere end 100.000 dollar - omkring 685.000 kroner - at FBI-direktør James Comeys breve om Hillary Clintons mail-sag i sidste ende kostede den demokratiske præsidentkandidat valgsejren. Det skriver Washington Post og Politico.

Andre vigtige faktorer

Ifølge Mette Nøhr Claushøj er der mange andre faktorer, der har spillet ind.

- Hvis der er noget, der har kostet Demokraterne sejren, så er det, at de har ført så solidt hele tiden. Det kan sagtens være, at der er en masse Clinton-støtter, der ikke har stemt, fordi de har troet, at hun ville vinde, siger hun og understreger, at det er vigtigt at huske på, at Hillary Clinton fik flest stemmer.

- I princippet burde hun have vundet overvældende. Så kan det godt være, at Demokraterne kan se noget i deres interne analyser. Men et flertal af amerikanerne valgte faktisk Clinton.

Ifølge Washington Post har Hillary Clinton forklaret sine bidragsydere, at det første brev fra James Comey ødelagde hendes momentum i valgkampen, men at brev nummer to blev det afgørende for hendes nederlag.

I det første brev forklarede han, at FBI i forbindelse med en anden efterforskning havde fundet e-mails, der vedrørte Clinton-sagen. Det brev blev sendt d. 28. oktober, og d. 6. november – to dage før valget - skrev direktøren i et nyt brev, at FBI fortsat ikke anbefalede at rejse en straffesag mod Clinton i sagen.

Ifølge Hillary Clinton motiverede det Donald Trumps vælgere til at stemme.

- Trump brugte de sidste fire dage af valgkampen i et nonstop personligt angreb på mig, og resultatet er resultatet, forklarede Hillary Clinton ifølge den amerikanske avis.

Sagen kort

  • Sagen drejer sig om, at Hillary Clinton i sin tid som udenrigsminister fra 2009 til 2013 brugte en privat mailserver til blandt andet at håndtere fortrolige oplysninger.

  • Det var "ekstremt skødesløst", men der var ikke anledning til at rejse en straffesag mod Hillary Clinton, har FBI tidligere slået fast.

  • De nyeste e-mails dukkede op i forbindelse med en anden efterforskning på en af Clintons nærmeste rådgiveres computer. Indholdet er ukendt.

  • Den 6. november - blot få dage før valget - gentog FBI meldingen om, at der ikke var anledning til at rejse en sag mod Clinton.