USA-ekspert: Opsigtsvækkende Trump-afvisning vidner om dyb splittelse hos Republikanerne

Den republikanske toppolitiker Paul Ryan vil ikke længere forsvare sit partis egen præsidentkandidat.

Det er en meget, meget markant melding, Paul Ryan er kommet med, siger Anders Agner, der er redaktør på USA-mediet kongressen.com. (Foto: MARK WILSON © Scanpix)

Det er både meget opsigtsvækkende og overraskende, at den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, ikke længere vil forsvare sit partis præsidentkandidat, Donald Trump.

Det mener Anders Agner, som redaktør på USA-mediet kongressen.com.

Tidligere på dagen meddelte Paul Ryan nemlig, at han i stedet vil bruge sin energi frem mod præsidentvalget om en måned på at sikre, at Det Republikanske Parti fastholder sit flertal i Repræsentanternes Hus og Senatet.

Størstedelen af medlemmerne er nemlig også på valg den 8. november, hvor USA’s næste præsident skal vælges.

- Det er en meget, meget markant melding, Paul Ryan er kommet med. Det er en af lederne i partiet, som ikke længere tror på Trump, og det er skridtet inden, at han fuldstændig trækker støtten til præsidentkandidaten, siger Anders Agner.

- Han har vurderet, at nu er det nok, og nu bliver han nødt til at fokusere på sin del af butikken.

Ifølge redaktøren vidner det om den store splittelse, der er i partiet i øjeblikket. I sidste uge blev en 11 år gammel lydoptagelse, hvor Donald Trump kommer med en række sexistiske udtalelser om kvinder, offentliggjort, og den har skabt stor debat i partiet.

Tidligere præsidentkandidat John McCain trak i weekenden støtten til den nuværende kandidat, og den tidligere republikanske udenrigsminister Condoleezza Rice har opfordret Donald Trump til at trække sig.

- Der er blevet snakket meget om, at panikken er begyndt at sprede sig i partiet, og det bliver spændende at se, hvad Paul Ryans udtalelser sætter gang i internt i partiet, siger han.

Ryans præsidentdrømme

Anders Agner understreger samtidig, at det er en udtalelse med mange lag og aspekter.

Det er ingen hemmelighed, at forholdet mellem Paul Ryan og Donald Trump er dårligt, og formanden har tidligere været stærkt kritisk over for mangemilliardæren.

- Men Paul Ryan drømmer selv om at blive præsident, og det vil ikke overraske mig, hvis han selv går efter posten om fire år. Derfor skal man også se hans kommentar i det lys – at han ikke vil være for tæt på Trump, og at han ikke vil tages til indtægt for Trumps gøren og laden.

Selvom flere topprofiler i partiet har taget afstand fra deres præsidentkandidat, er det dog ikke sikkert, at Paul Ryans melding får den store betydning for valgresultatet.

- Nogle vil lytte til ham, men ikke nødvendigvis mange. I weekenden viste en måling, at tre-fjerdedele af de republikanske vælgere mente, at man fortsat skulle bakke op om Trump, siger Anders Agner.

Facebook
Twitter