USA-ekspert: Sygdomme tysses ned under præsidentkampagne

Arbejdspresset på de to præsidentkandidater er enormt, og det bliver kun værre frem mod valget.

Først lød forklaringen på Hillary Clintons ildebefindende dehydrering, men få timer efter kom meldingen om, at den demokratiske præsidentkandidat har lungebetændelse. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

Livet i kampagnesporet er benhårdt – og det er intet under, at kandidaternes helbred bukker under for presset.

Det vurderer adjunkt ved Center for Amerikanske Studier, Kasper Grotle Rasmussen, efter den demokratiske kandidat, Hillary Clinton, i weekenden måtte se sig nedlagt af en lungebetændelse.

- Man må huske på, at det her har været den længste præsidentkampagne, man har haft - formentligt nogensinde, og at Hillary Clinton har været længere i den end Donald Trump, siger han til DR Nyheder.

Det undrer Kasper Grotle Rasmussen, at man – arbejdspresset taget i betragtning - ikke har hørt flere sygdomshistorier fra kandidaterne under valgkampen. Småsygdomme som forkølelser bliver med al sandsynlighed tysset ned, mener han.

- Man føler, at det er så vigtigt, at man fremstår stærk og næsten overmenneskelig i den her periode. For man formoder, at vælgerne vil se meget negativt på, hvis man bliver syg, fordi det kan virke som om, man ikke kan klare opgaven.

Den krævende slutspurt

I de sidste knap to måneder frem mod valget venter der kandidaterne en endnu mere hektisk periode, fortæller han.

- De skal begge klare endnu mere, især i den sidste periode. Der er valgkampsmøder, strategimøder, og de skal køre fra tidlig morgen til sen aften og ofte besøge flere stater på en dag.

- Det er et konstant højt aktivitetsniveau, som de skal gennemgå, siger Kasper Grotle Rasmussen.

Alene på de to dage, hvor Hillary Clinton ligger syg,skal hendes modkandidat Donald Trump for eksempel til arrangementer i fire forskellige delstater.

Fra Baltimore i Maryland på Østkysten over North Carolina, til Des Moines i Iowa i midten af landet og tilbage til delstaten Pennsylvania på østkysten - en tur på omkring 4.000 kilometer.

Clintons sygemelding

  • Sygemeldingen kommer efter, at Clinton i går måtte forlade en mindeceremoni for angrebet på World Trade Center den 11. september 2001, efter hun fik et ildebefindende.

  • Forklaringen var umiddelbart, at præsidentkandidaten var "overophedet" og ramt af dehydrering.

  • Kort efter meddelte hendes kampagne dog, at hun allerede i fredags havde fået konstateret lungebetændelse, og at hun i de næste to dage aflyser samtlige kampagneaktiviteter for at komme til hægterne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk