USA: Kontroversiel rådgiver får plads i Trumps inderkreds

Efterretningschef og militær leder får ingen fast plads i Trumps nationale sikkerhedsråd.

Rådgiver Steve Bannon bliver med den faste plads i præsident Trumps nationale sikkerhedsråd den måske mest magtfulde person i præsidentens inderkreds. (Foto: © Nicholas KAMM, Scanpix)

Præsident Donald Trump rydder op i sit nationale sikkerhedsråd og giver sin kontroversielle rådgiver Steve Bannon en fast plads i forsamlingen.

Det gør Bannon til den måske mest magtfulde person i præsidentens inderkreds.

Det har vakt opsigt, at Trump samtidig nedgraderer den rolle, som den militære leder for generalstaben og den øverste efterretningschef plejer at spille i sikkerhedsrådet.

De vil i fremtiden kun blive indbudt til møder i Det Hvide Hus, når der diskuteres spørgsmål, som har en direkte interesse for dem, fremgår det af en såkaldt præsidentiel ordre.

Den 63-årige Bannon er meget upopulær i store dele af USA., og han tilskrives en stor del af æren for, at Trump kunne blive valgt til præsident.

Han er berygtet for sin fortid som leder for Breitbart News - et stærkt højreorienteret medie, som ifølge Bannons egne ord blev et talerør for den såkaldte alt-right-bevægelse.

Ifølge kritikerne er det en bevægelse, der dyrker hvidt overherredømme i USA, har støtte fra nynazister og er dybt racistisk.

Det Hvide Hus' talsmand, Sean Spicer, sagde søndag til til tv-stationen ABC, at det gør arbejdet i sikkerhedsrådet mindre bureaukratisk, at den militære chef og efterretningscheferne ofte ikke deltager.

Det var også tilfældet under den tidligere republikanske præsident George W. Bush.

/ritzau/