VIDEO Danske politikeres reaktion på Trump-sejr: Vanvittigt, men folket har talt

De danske politikere må nu indstille sig på at skulle samarbejde med en republikansk præsident, de færreste havde forventet ville vinde.

Det er både 'vanvittigt' og 'trist', men 'folket bestemmer', lyder det fra dele af Folketinget, efter at amerikanerne har valgt Donald Trump som deres næste præsident.

Ifølge SF's formand, Pia Olsen Dyhr, er det 'den tristeste morgen i massevis af år'.

https://twitter.com/PiaOlsen/status/796237068938674178

Nogenlunde samme udmelding kommer fra Enhedslistens formand, Pernille Skipper, der kalder Trumps valgsejr et 'vanvittigt resultat' og allerede nu opfordrer til, at Danmark gentænker sit samarbejde med USA som følge af valgets udfald.

https://twitter.com/PSkipperEL/status/796232779897901057

Lars Løkke: Usædvanlig hård valgkamp

Noget mere afdæmpet er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der kalder valgkampen "usædvanligt hård og konfrontatorisk".

- Det er godt, at der nu er en afklaring på, hvem der skal stå i spidsen for USA de kommende fire år, og jeg vil gerne lykønske Donald Trump med valget.

- Når støvet har lagt sig, er det mit håb, at den kommende administration vil videreføre den åbne og konstruktive samarbejdsform, der har kendetegnet USA de sidste mange år.

- Europa har brug for et stærkt USA, der står i spidsen for den frie verden og baserer sig på demokrati og dialog.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) erklærer sig overrasket over resultatet, efter at nærmest alle meningsmåling havde spået en Clinton-sejr:

- Men amerikanerne har talt, og vi vil nu arbejde tæt sammen med den nye præsident og den nye administration. Jeg er spændt på at se, hvilket hold Donald Trump vælger at sætte.

- Det her valg handler om intet mindre end verden, som vi kender den. Vi har brug for et Europa, der samarbejder med USA, og jeg håber, at vi får en præsident, der vil samarbejde med os.

https://twitter.com/Kristian_Jensen/status/796256675644796928

Socialdemokratiet: Vi skal opretholde samarbejdet

Hos Socialdemokratiet står det klart, at Donald Trumps sejr vil have betydning for Danmarks samarbejde med USA.

- Det er klart, at mange af os håber på, at noget af det, der er blevet sagt bliver i valgkampen, og at vi fortsat kan have en positiv dialog med USA og det tætte samarbejde, der har været undervejs med Obama-administrationen, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen

Danmark og Europa er afhængige af at have et stærkt USA både på den internationale scene og i forhold til samhandel mellem kontinenterne, understreger hun.

- Det skal vi gøre rigtig meget for at opretholde, siger Mette Frederiksen.

Lykketoft rystet

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, lægger ikke skjul på, at han havde foretrukket Hillary Clinton som USA's næste præsident.

- Vi har et langt og stærkt venskab med USA, og vi vil nu samarbejde med den præsident, som er valgt. Det er ingen hemmelighed, at vi helst havde set, at det blev Hillary Clinton, men amerikanerne har truffet deres valg, og det accepterer vi fuldt og helt.

Hans partifælle Mogens Lykketoft er mindre diplomatisk i sin reaktion på, at Donald Trump har vundet valget:

- Det er et rystende og skræmmende udfald, som vi i dette øjeblik ikke kan se alle konsekvenserne af, siger Mogens Lykketoft til Ritzau.

- Vi har fået en klimafornægter som præsident i USA, siger han.

DF: Tillykke til Trump

Dansk Folkepartis Søren Espersen erklærer sig 'lige så overrasket som alle andre', men står det til ham, skal USA fortsat være en tæt allieret.

- Det er en helt ny situation, men vi skal efter min opfattelse stadigvæk have et tæt samarbejde med USA. Og så kan regeringen passende ønske Donald Trump tillykke, siger Søren Espersen til DR Nyheder.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl stemmer i og ønsker Trump tillykke:

- Så har USA stemt. De amerikanske vælgere har talt, og de har valgt, at Donald Trump skal være landets præsident de næste fire år. Vi skal i Danmark respektere amerikanernes valg, siger Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.

- Så tillykke med valget. Nu skal Danmark sørge for et fortsat godt samarbejde med USA. En af Danmarks absolut vigtigste allierede. Vi har brug for et stærkt og aktivt USA til at stække diktatorer og slyngelstater i verden.

Intet alternativ til samarbejde

Radikale Venstres udenrigsordfører, Martin Lidegaard, kalder det 'en af de morgener, hvor man kniber sig selv i armen'.

- Det betyder, at vi vågner op til en ny virkelighed, et nyt transatlantisk samarbejde og et nyt kapitel i vores historie. Men det er vigtigt at huske på, at vi selv er med til at skrive det her nye kapitel i forholdet mellem USA og Europa, siger han til DR Nyheder.

Og selvom støtten til Trump er svær at spore blandt de danske politikere, er det ifølge Martin Lidegaard en bunden opgave at samarbejde med den nye præsident.

- Der er ikke noget alternativ. Vi skal samarbejde med enhver præsident, der bliver valgt i USA, men det der vil selvfølgelig være uenighed, og den vil nok også være en del større, end hvis der var blevet valgt en anden præsident. Så det er på med arbejdshandskerne og 'held og lykke' til udenrigsministeren, men vi har brug for at holde sammen i både Danmark og Europa for at sikre en kvalificeret sparring og et modspil til den nye præsident, siger Martin Lidegaard.

Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, ser ud til at frygte det værste, men håbe på det bedste, efter at Donald Trump er blevet valgt.

- Med liberale øjne vil det være trist, hvis Trump gør alvor af planerne om et mere lukket Amerika med hindringer for nye frihandelsaftaler. Vi ved, at frihandel skaber vækst og samarbejde.

- Valget kommer til at få betydning for EU og for Danmark. Donald Trump har bebudet en reformdagsorden i forhold til FN og NATO. Det kan være positivt, og vi må få det bedste ud af det.

Folket har talt

Det står lysende klart, at USA's befolkning er dybt splittet, og at mange millioner ikke har følt sig repræsenteret politisk. Det har Trump kunne drage fordel af, og sådan er spillereglerne i et demokrati, minder justitsminister Søren Pind (V) om.

https://twitter.com/sorenpind/status/796228762845270018

På de sociale medier går chokket over Trumps sejr igen, men ligesom Søren Pind understreger Konservatives Rasmus Jarlov, at vælgernes dom bør respekteres.

https://twitter.com/RasmusJarlov/status/796233851932704769

Et tillykke lyder der også fra Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup, der heller ikke ser valgets udfald ændre forholdet mellem Danmark og USA mærkbart.

https://twitter.com/michaelaastrup/status/796256081148313600

Alligevel er det tydeligt at se, at folketingsflertallet havde håbet på et andet udfald.

Det gælder også for Socialdemokraternes Yildiz Akdogan, der erklærer sig skræmt over valgresultatet og den vrede blandt den amerikanske befolkning, der har brolagt vejen til Det Hvide Hus for Donald Trump.

https://twitter.com/YildizAkdogan/status/796234546756915200

Facebook
Twitter