Den hårdeste valgkamp i USA? Bedøm selv

Støtte fra KKK, forgiftning af børn og frikendelse af en morder. Detektors tur i arkiverne afslører, at det langt fra er første gang, at amerikanske præsidentkandidater angriber hinanden. Se de historiske klip i artiklen og bedøm selv.

Flere medier har kaldt den amerikanske valgkamp for en af de groveste nogensinde, og der er da heller ingen tvivl om, at de to kandidater, Donald Trump og Hillary Clinton, har været hårde mod hinanden.

Men beskidte tricks er langt fra et nyt fænomen i amerikanske valgkampe. Og usportslighederne har ikke kun været verbale, fortæller lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen til Detektor.

- Vi har før set kampagner, der er beskidte, og vi har også set kampagner, der brugte ufine metoder. Falske breve. Falske flyplaner, så modkandidatens fly havnede et andet sted, end der hvor de skulle holde vælgermøde. Går vi eksempelvis tilbage til 1972, havde Richard Nixon en hel afdeling for beskidte tricks.

Som det ses i videoen over artiklen har Ku Klux Klan også været hevet ind i en valgkamp. Reklamen stammer fra præsident-valgkampen i 1964, hvor Demokraternes præsidentkandidat Lyndon B. Johnson beskyldte sin modstander, Republikaneren Barry Goldwater, for at få støtte fra den racistiske organisationen.

En tand værre

Valgkampen mellem Donald Trump og Hillary Clinton adskiller sig dog fra tidligere valgkampe. Tonen i TV-duellerne har nemlig været særlig hård, fortæller Niels Bjerre-Poulsen:

- Jeg synes ikke, at vi før har set, at kandidaterne er gået så hårdt til hinanden i selve debatterne. Og man kan jo sige, at især Donald Trump har gjort det til et slags varemærke, at han ikke ligger under for de almindelige normer for, hvordan man taler om politik, eller hvordan man eksempelvis inddrager modkandidatens ægtefælle. Alle de der ting, tror jeg nok, er en tand værre end noget, vi har set før.

Den hårde tone ser da også ud til at have påvirket stemningen i valgkampen. I den første af de tre TV-dueller gav Trump og Clinton traditionen tro hinanden hånden, inden ordkrigen gik løs. Men i de to efterfølgende debatter sprang de håndtrykket over og gik direkte til angreb.

Taler med to tunger

Personangreb og hård tone er dog langt fra nyt i amerikanske valgkampe. De såkaldte ’attack ads’, hvor præsidentkandidaterne bruger tv-reklamer til at angribe deres modstandere, har længe været en populær taktik.

Den første attack ad blev udgivet i 1952, da Demokraten Adlai Stevenson anklagede Republikaneren Dwight Eisenhover for at tale med to tunger.

Selvom Eisenhover på trods af anklagen endte i De Hvide Hus, blev det populært at køre tv-reklamer med såkaldt ’negative campaigning’.

Demokraternes Lyndon B. Johnson var især ude med riven i 1964, da han angreb Republikanernes kandidat Barry Goldwater. Ud over beskyldningerne om støtte fra Ku Klux Klan blev Goldwater anklaget for at skade børn, fordi han støttede atomprøvesprængninger.

Skyld i frikendelsen af en morder

Hvis man hopper frem til slutningen af 80’erne stod Republikanernes George Bush Sr. for en af de grovere reklamer, da han anklagede sin modstander, Demokraten Michael Dukakis, for at være skyld i, at en morder fik lov at gå fri og fortsætte sine forbrydelser.

Hans søn Bush Jr. brugte også negative campaigning-taktikken, da han i 2004 portrætterede sin modstander, demokraten John Kerry som en ubeslutsom windsurfer.

Se mere om retorikken i den amerikanske valgkamp i Detektor i aften klokken 18:30 på DR2.

Facebook
Twitter