VIDEO Amerikanske Matthew har danske aner: Vi fik altid forklaret, at Danmark gjorde mange ting på den rette måde

Matthew, Elise og Michael har danske aner og amerikansk statsborgerskab. De fortæller, at deres forbindelse til Danmark er med til at påvirke deres stillingtagen, når de på tirsdag skal stemme om en ny præsident.

- Det blev altid forklaret for os, da vi var børn, at Danmark gjorde mange ting på den rette måde. Det var ikke slemt, at det offentlige faktisk forsøger at sørge for noget.

Det fortæller Matthew Bumpers, 47 år, som er marinkonstruktør og laver dokker og moler og andet byggeri under vandet. Hans tipoldeforældre kom til USA sidst i 1800-tallet.

Hans slægt er direkte efterkommer efter Christian 4., som var konge over Danmark i 1588-1648.

DR har bedt Matthew og to andre amerikanske statsborgere, der har dansk ophav, om at forklare, hvorvidt deres familiemæssige relationer til Danmark er med til at forme deres politiske holdning, herunder deres stemmeafgivning ved tirsdagens præsidentvalg i USA.

Alle bor i delstaten Massachusetts i den nordøstlige del af landet.

Begge Elise Hugus’ forældre har danske forfædre.

Ifølge overleveringen kom hendes tipoldefar på moderens side over Atlanten som blind passager på et skib. Han hed Iversen til efternavn.

Den 32-årige Elise Hugus er videoproducer og studerede et halvt år i Aarhus i 2005.

- I Danmark får I meget for jeres relativt høje skatter, konstaterer Elise Hugus, som dog er trist over den modvilje mod indvandring i Danmark, som hun noterer. Hun beskriver det som ”en frygt for ens næste”.

Michael W.G. Fix flyttede til USA for over 30 år siden, og han blev amerikansk statsborger for cirka 10 år siden.

Michael har bevaret en tæt kontakt til Danmark.

- Når jeg hører om større investeringer i uddannelse, sundhed og til pensioner og yngre familier, så jeg tror jeg stærkt på, at det er en model, der virker godt for samfundet som sådan, siger Michael W.G. Fix, 56 år og investor.

I videoen ovenfor kan du høre Matthew, Elise og Michael fortælle mere om deres danske aner og politiske ståsted.

Facebook
Twitter