VIDEO Korrespondent: Kold luft og had mellem Trump og Clinton

Begge kandidater går formentlig hjem med følelsen af, at de har gjort det udmærket efter omstændighederne, vurderer DR's USA-korrespondent efter nattens giftige debat mellem Hillary Clinton og Donald Trump.

Nattens debat mellem de to præsidentkandidater var en debat, der begyndte med personlige angreb i en grad, der næppe er set før.

Donald Trump lovede at sende Hillary Clinton i fængsel og kaldte hendes mand, Bill Clinton, for voldtægtsforbryder. Hillary Clinton mente, at Trumps udtalelser om kvinder diskvalificerer han som præsident.

Der gik cirka 30 minutter af den 90 minutter lange debat, før de to kandidater begyndte at tale om politik – og selv der var tonen mellem de to kold og hård, vurderer DR’s USA-korrespondent, Johannes Langkilde.

- Det, der står tilbage, er, at det er den mest beskidte præsidentdebat nærmest nogensinde. Jeg har svært ved at forestille mig, at den kan blive mere beskidt.

- Og da de endelig begyndte at tale om politik, fortsatte den meget kolde og hadske tone mellem de to hele vejen igennem debatten. Man skal særligt lægge mærke til, at de ikke engang gav hånd - noget, man ellers normalt gør i starten af debat.

Trump rystede Clinton

Trods den grove tone kan begge kandidater formentlig gå hjem fra debatten med en følelse af, at de har gjort det udmærket, mener Johannes Langkilde.

Primært Trump, som var særligt udfordret på grund af afsløringen af optagelser fra 2005, hvor republikaneren kommer med voldsomt sexistiske udtalelser.

- Han havde som bekendt problemer allerede før debatten på grund af det videobånd, som er kommet frem. Der så det ud til, at han havde en strategi om at slå tilbage på Hillary Clinton meget voldsomt.

- Ikke bare personligt, men også på flere af de områder, hvor hun reelt har ømme punkter, for eksempel i forhold til de emails, der er kommet ud omkring Wikileaks, og hendes forhold til Wall Street.

- Og der tror jeg faktisk, at det lykkedes ham at ryste Hillary Clinton en smule. Det så ud som om, hun ikke havde mulighed for at komme helt så hurtigt igen på de angreb, som Donald Trump kom med på den bane.

Clinton bevarede roen

For Hillary Clinton lykkedes det endnu engang at bevare roen trods vedvarende afbrydelser og angreb fra sin republikanske modkandidat.

- På den måde tror jeg også, at hun vil mene, at hun gjorde det godt i forhold til at bevare fatningen. Det er ikke min opgave at vurdere, hvem der vandt debatten, men formentlig kan de begge gå hjem og sige, at de gjorde det udmærket omstændighederne taget i betragtning.

Nattens debat har med al sandsynlighed sparket nyt liv i en valgkamp, der efter sidste debat havde mistet pusten, lyder det fra Johannes Langkilde.

- Omstændighederne taget i betragtning, hvor Donald Trump nærmest var udset til at gå ind til et potentielt Waterloo, til at gå ned i flammer og måske slet ikke komme ud igen, der må man sige, at han stadigvæk står op.

- Hillary Clinton havde klart de bedste kort på hånden, da hun gik ind til den her debat, og hun har i hvert fald ikke vundet så overbevisende, som mange måske havde troet, fordi Trump gik så svækket til debatten, som han gjorde. På den måde kan man sige, at valgkampen i højere grad er levende nu efter debatten, end den var før.

Facebook
Twitter