VIDEO Korrespondent: For mange er den amerikanske drøm en utopi

Er man først faldet i det amerikanske samfund, kan det være svært at rejse sig igen. DR Nyheder har besøgt bunden af det amerikanske samfund.

Det kan godt være, at man er så heldig at have et arbejde. Men det er ikke det samme som, at man er sikret et tag over hovedet og mad på bordet.

Sådan er vilkårene for en stigende andel af USA's befolkning, som har taget turen fra middelklassen til dyb fattigdom, og det, man kalder working poor - arbejdende fattig.

Det er blandt andet tilfældet i Fresno, Californien, som er et af de steder, der er særligt hårdt ramt af fattigdom. Her slår byens hjemløse improviserede telte op langs hegn og fortov for at få ly for natten - men det er blot midlertidigt, fortæller DR's USA-korrespondent, Johannes Langkilde.

- Så ligger de og sover her på gaden om natten, og så klokken seks eller syv om morgenen kommer politiet og jager dem væk, fortæller Johannes Langkilde i anden del af programmet Mød Amerika, som bliver vist på DR1 i aften klokken 20.45.

- Det, man hurtigt finder ud af, er, at for mange mennesker, så er den amerikanske drøm en utopi.

De store masker

Fresno i Californien er den næstfattigste by i hele USA målt på antallet af borgere, der lever under fattigdomsgrænsen.

Og der er ikke langt fra relativ velstand til bunden af samfundet for de amerikanske borgere. Det sociale sikkerhedsnet har store masker, og mange bliver hjemløse, hvis de bliver syge eller mister deres arbejde.

USA's helt store udfordring er den skæve fordeling af landets mange goder, mener Beverly Fitzpatrick, som driver et bosted for byens hjemløse.

- Folk fra andre lande tror, at fordi vi er det rigeste, største land, så finder den her slags ting ikke sted. Men det gør det. Og jeg tror virkelig på, at det er fordi, vi ikke kan finde ud af at dele vores velstand. Dem, der har mange penge, beholder dem, og så er der dem tilbage, som bare må kæmpe, siger hun.

Beverly Fitzpatrick tror ikke på, at alle har lige muligheder for at opnå den amerikanske drøm. (© DR Nyheder)

Ikke kun hårdt arbejde

I herberget, som er en privat organisation, bor byens hjemløse i barakker, campingvogne og telte. De dyrker selv deres frugt og grøntsager i herbergets have.

For dem, som må vende sig til løsninger som Fitzpatricks herberg, er det ikke et spørgsmål om vilje eller motivation, der gør, at nogle ender på bunden af samfundet - i hvert fald ikke, hvis man spørger Beverly Fitzpatrick.

- Jeg tror ikke på, at alle kan nå deres mål gennem hårdt arbejde. Fordi der er ting, der spænder ben for dem hele vejen, og hvis du snubler for ofte eller for mange gange, så kan du ikke komme på igen, hvis du ikke får noget hjælp.

Fra krig til McDonalds

At man kan gøre alt det rigtige - og stadig ende på bunden, har Craig Mulligan oplevet på egen krop.

Han har tjent sit land som soldat både i Irak og Afghanistan - men da han kom hjem og sagde farvel til hæren, var det umuligt for ham at finde et nogenlunde velbetalt arbejde. Efter en hård skilsmisse endte Craig med at leve i sin bil. Hans to børn måtte flytte hjem til bedsteforældrene.

Craig Mulligan viser DR's Johannes Langkilde, hvor han plejede at parkere sin bil, når han skulle overnatte i den. (© DR Nyheder)

Da DR møder Craig, kæmper han stadig for at finde et arbejde og skabe sig et anstændigt liv - for sig selv og sin familie. Men selvom han har søgt 1.000 job, er han stadig arbejdsløs.

- Jeg nåede dertil, hvor jeg søgte hos fastfood-restauranter. Og det var virkelig et hårdt slag for min stolthed. At gå fra at kæmpe for sit land i en krig til ikke engang at blive kaldt til samtale hos McDonalds, fortæller han.

Du kan se meget mere fra samfundets bund - og top, når DR's USA-korrespondenter, Johannes Langkilde og Stéphanie Surrugue, fortsætter deres rejse rundt i guds eget land i andet program af dokumentarserien 'Mød Amerika' i aften klokken 20.45 på DR1.