Valg i USA: Eufori hos Trump - lammelse blandt moderate republikanere

Donald Trump vinder storsejr ved primærvalget i New Hampshire. Spænding om rollen som udfordrer.

Se Stephanie Surruge analysere primærvalget i New Hampshire i videoen.

Forretningsmanden og tv-stjernen Donald Trump står til at vinde Republikanernes primærvalg i staten New Hampshire med næsten dobbelt så mange stemmer som kandidaten på andenpladsen, Ohio-guvernøren John Kasich.

Med over 80 procent af stemmerne optalt står Donald Trump til at få 35,1 procent af stemmer. Derefter følger John Kasich med 16 procent og senator Ted Cruz med 11,4 procent.

- Der er eufori hos Trumps tilhængerne, der jubler og brøler, som er de til landskamp, fortæller USA-korrespondent i DR Nyheder Stephanie Surrugue fra New Hampshire.

Jubel blandt Trumps tilhængere i New Hampshire. (Foto: Mike Segar © Scanpix)

Overvejer at stemme demokratisk

Stemningen i Trump-lejren står i skærende kontrast til stemningen hos tilhængere af den mere moderate senator Marco Rubio, som var spået gode chancer i New Hampshire efter en flot tredjeplads i Iowa - den første stat som stemte ved primærvalget i USA.

- Der er nærmest lammelse i Marco Rubios lejr. Tilhængerne forsøger at begribe, hvorfor så mange af deres partifæller stemmer på en mand som Trump, siger Stephanie Surrugue:

- Jeg talte med Rubio-tilhængere, der var så desperate over Trumps succes, at de overvejer at stemme demokratisk, hvis Trump rent faktisk ender med at blive det republikanske partis præsidentkandidat.

Senator Marco Rubio erkender, at han har skuffet i New Hampshire. (Foto: Chip SOmodevilla © Scanpix)

Trætte af dårlig økonomi

Korrespondenten fortæller, at en tredjedel af New Hampshires vælgere hverken tilhører Republikanerne eller Demokraterne - de to store partier i USA. Og mange af dem har altså til slut bestemt sig for at stemme på Trump.

- Mange vælgere bestemte sig i sidste øjeblik. Flere af dem, jeg har talt med, er trætte af dårlig økonomi, indvandring og kriminalitet - og de mener, at Trump er manden, der for alvor kan skabe forandring.

Hvem er John Kasich?

Valget hos Republikanerne handler i høj grad om, hvem der til sidst skal kæmpe med Donald Trump om nomineringen. Og i New Hampshire blev det altså guvernør John Kasich, som tog den vigtige andenplads.

Han er ellers ikke blandt de kandidater, som har tiltrukket sig størst opmærksomhed indtil nu.

John Kasich melder sig for alvor ind i primærvalget med andenpladsen i New Hampshire. (Foto: KATHERINE TAYLOR © Scanpix)

- Kasich er på mange måder Donald Trumps modsætning. Ohio-guvernørens tilhængere er moderate, veludannede og imod eksempelvis Trumps forslag om indrejseforbud mod muslimer, siger Stephanie Surrugue:

- Kasich er også en mand, der har drømt om at blive det republikanske felts "establishment" kandidat - for mens flamboyante Trump og den kristne hardliner Cruz ikke er populære internt i partiet, så kæmper Kasich, Jeb Bush og Marco Rubio om at blive en mere samlende kandidat. Og den kamp fortætter.