2020-valget var det mest sikre nogensinde, men det stopper ikke Trump

Ingen beviser på stemmesnyd ved valget i USA, konkluderer de ansvarlige for sikkerhed og gennemførelse.

Collage af billeder fra optællingen af det amerikanske valg 2020, som myndighederne nu kalder det mest sikre i landets historie. (Collage: AFP) (Foto: © GEORGE FREY, Scanpix)

Valget i USA den 3. november var det "mest sikre valg i amerikansk historie".

Det konkluderer en sammenslutning af føderale og statslige valgmyndigheder i USA i en fælles udtalelse natten til fredag dansk tid.

- Valget den 3. november var det mest sikre i amerikansk historie. Lige nu, på tværs af landet, er valgmyndigheder ved at gennemgå og dobbelttjekke hele valgprocessen, inden de færdiggør resultatet, oplyser valgmyndighederne.

Det ene udvalg består af føderale og statslige embedsmænd og det andet af private partnere. Alle med ansvar for sikkerheden og gennemførelsen af valget.

- Der er ingen beviser på, at noget stemmesystem har slettet eller tabt stemmer, ændret stemmer eller på nogen måde er blevet kompromitteret, lyder det videre.

Obama: 'En farlig vej'

Præsident Donald Trump og en række republikanske toppolitikere har endnu ikke erkendt valgnederlaget til demokraten Joe Biden.

Tidligere præsident Barack Obama siger nu, at republikanske politikere underminerer demokratiet ved at gå sammen med præsident Donald Trumps - indtil videre - ubegrundede påstande om valgsvindel.

- Jeg er mere bekymret over det faktum, at andre republikanske embedsmænd, der helt klart ved bedre, følger med på dette, siger Obama i et interview med CBS-programmet 60 Minuts:

- Det er endnu et skridt mod at delegitimere ikke kun den kommende Biden-administration, men demokrati generelt, og det er en farlig vej.

Og Donald Trumps folk har endnu til gode at fremlægge beviser på valgsvig for landets retsinstanser. I stedet fremlægger han dem - altså benævnte "beviser" - på Twitter:

I disse timer tordner præsidenten mod bestemte valgoptællingssystemer af mærket Dominon, som han mener står bag massivt valgfusk. Amerikanerne har endnu til gode at se beviser for dette fremlagt for domstolene.

Det er også flere retssager på vej i Pensylvania, ligesom Georgia er igang med en genoptælling af stemmerne.

Selvom Joe Biden er blevet udnævnt til vinder af valget, er der flere stater, hvor de endnu tæller. Få overblik herunder:

Donald Trumps tidligere allierede på mediefronten, Fox News, også begyndt at tage afstand til præsidentens udtalelser om valgsvindel. Mandag aften afbrød Fox News et pressemøde med Donald Trumps pressechef, Kayleigh McEnany.

Tv-stationens kameraer var rettet mod Kayleigh McEnany, der var i færd med at gentage anklager om, at der var svindlet med valget, og at Demokraterne forsøgte at skjule dette.

Så dukkede TV-værten Neil Cavuto pludselig op på skærmen fra Fox News-studiet. Man kunne stadigvæk se pressechefen, men det var kun TV-værten, der hørtes:

- Vi har lige brug for at gøre noget meget klart. Hun taler om, at Demokraterne har tilladt svindel og ulovlige afstemninger. Hvis hun ikke har flere detaljer, der underbygger disse anklager, kan jeg ikke bare se til, mens vi viser jer dette, lød det.

Allerede på valgnatten erklærede Trump sig som vinder, og han har adskillige gange sagt, uden at fremlægge beviser for det, at han er blevet frarøvet sejren som følge af udbredt valgsvindel.

Trump og Det Republikanske Parti har desuden bebudet søgsmål mod stemmeoptællingen i flere af de delstater, hvor Biden vandt.

- Alle de delstater, hvor resultatet af præsidentvalget i 2020 er tæt, har dokumentation for hver eneste stemme, hvilket gør det muligt at gå tilbage og tælle hver eneste stemme igen, hvis det er nødvendigt, skriver valg-embedsmændene i udtalelsen:

- Vi ved, at der er mange ubegrundede påstande og muligheder for misinformation om vores valgproces, men vi kan forsikre jer om, at vi har den største tillid til sikkerheden og integriteten af vores valg. Og det bør I også have, lyder det videre.