77-årige Michael Bloomberg på Instagram: 'Kan du poste et billede, der får mig til virke cool?'

Demokraten vil kapre unge stemmer for at blive præsidentkandidat.

Den tidligere borgmester i New York, Michael Bloomberg, har kastet millioner af dollars efter memes på Instagram. (Foto: MARK WILSON © Scanpix)

Den tidligere borgmester i New York, demokraten Michael Bloomberg, kaster millioner af dollars i sin valgkampagne på sociale medier i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat i USA.

For at kapre de yngre vælgere har den 77-årige milliardær blandt andet bedt nogle af de største meme-skabere på Instagram om at hjælpe ham med hans kampagne, samtidig med han gør grin med sig selv, sin alder og sin store formue.

For eksempel spørger Michael Bloomberg en influencer på Instagram, Tank.Sinatra, om han kan poste et billede, der får ham "til at virke 'cool' før de demokratiske primærvalg".

Fra Instagram

Opslaget på Instagram følges desuden af teksten "ja, det er virkelig #sponsoreret af @mikebloomberg" og er en del af kampagnen 'Meme 2020', som The New York Times blandt andet har omtalt.

Ironi den perfekte vaccination

At Bloomberg gør tykt grin med sig selv på Instagram kan være med til at trænge igennem til de unge vælgere, der foretrækker smartphonen fremfor fjernsynet, forklarer Jacob Mouritzen, der er strategisk rådgiver og partner i marketingbureauet Holst og Mouritzen.

- Bloomberg taler til de unge i øjenhøjde i et sprog, der bryder flere barrierer ned end tv-reklamer eller klassiske taler ville gøre.

- Han har gjort det ret effektivt. Han ironiserer over det, han gør. Det er en perfekt vaccination, fordi modtagerne godt ved, hvad han er ude på. Så kan han måske være mere seriøs næste gang, siger Jacob Mouritzen.

Bloomberg vil bruge en milliard dollars på at slå Trump

Udskillelsesløbet om at blive Demokraternes præsidentkandidat er i fuld gang, og Michael Bloomberg har, ifølge strategisk rådgiver Jacob Mouritzen, ikke noget at tabe, når det gælder om at bejle til unge vælgere.

- Lige gyldigt hvad Bloomberg havde gjort, havde det nok været tåkrummende. Det kan godt give bagslag, men for Bloomberg er der ikke så meget at tabe. Han står over for Super Tuesday og skal vinde stemmer. Ellers kommer han ikke videre, siger han.

Michael Bloomberg har valgt at springe de første primærvalg over, og indleder derfor først officielt sin valgkamp på Super Tuesday den 3. marts, hvor en stor del af USA's delstater afholder primærvalg.

Han har allerede brugt millioner af kroner på tv- og avisreklamer og har på den måde vundet mange af de ældre vælgere, der ellers ville støtte kandidaten Joe Biden, siger Jacob Mouritzen.

Nu går han efter de unge, der støtter kandidaten Bernie Sanders:

- Det virker som om, at Bloomberg har åbnet en helt ny værktøjskasse med memes. Om det virker på den lange bane, kan jeg ikke sige. Men hvis han bliver ved med at lægge millioner af kroner i det her, bliver han hurtigt en del af kulturen, siger Jacob Mouritzen.

Ifølge et gennemsnit af tre meningsmålinger har Michael Bloomberg omkring 11 procent opbakning i befolkningen til at blive Demokraternes nominerede kandidat til præsidentposten.

Michael Bloomberg har sagt, at han er villig til at bruge en milliard dollars på at slå Donald Trump, uanset om han bliver præsidentkandidat eller ej.