ANALYSE Briterne har brug for et godt forhold til USA's præsident - uanset hvem det bliver

På vej ud af EU har Storbritannien øjnene stift rettet mod at sikre en god handelsaftale med USA.

Boris Johnson tager imod Donald Trump ved Nato-mødet i Storbritannien i deecember sidste år. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN)

Sidste år fandt jeg en quiz, der i al sin enkelhed gik ud på at gætte, om en række citater stammede fra USA’s præsident, Donald Trump, eller Storbritanniens premierminister, Boris Johnson.

Det var faktisk ikke svært, for selvom de to statsledere er lige bombastiske i sprogbruget, benytter Boris Johnson referencer til klassisk litteratur, og det har jeg endnu til gode at høre fra Trump.

Alligevel bliver de to tit sammenlignet, og man kan diskutere, om det giver mening.

udseendet gør det måske.

I hvert fald er Johnson blevet forvekslet med Trump, og det var et af de “værste øjeblikke” i hans liv, sagde den britiske leder før det amerikanske valg i 2016.

Et år tidligere var tonen endnu hårdere, da Donald Trump ville lukke USA’s grænser for muslimer, blandt andet fordi muslimer havde skabt “no go”-zoner i London.

Boris Johnson var borgmester i den britiske hovedstad og rasede over den påstand.

Han kvitterede ved at kalde den daværende kandidat Trump for “bedøvende ignorant” og “uegnet” til præsidentembedet.

Han ville egentlig gerne invitere Trump til London for at vise ham byen, men ville samtidig ikke udsætte indbyggerne for “nogen unødvendig risiko for at møde Trump”.

En stærk tilhænger af Brexit

Alt det var før, Trump blev USA’s præsident, og længe før Johnson blev premierminister i Storbritannien.

Siden har piben fået en anden lyd.

Den amerikanske præsident kalder stolt Johnson “den britiske Trump”, som han “altid har kunnet lide”.

Præsidenten er også tilhænger af den britiske Trumps største og vigtigste projekt: Brexit.

Boris Johnson og USA's præsident har efterhånden fået opbygget et godt personligt forhold. (Foto: Pool)

Og netop i brexit spiller USA en helt central rolle.

Fra begyndelsen har leavers og brexiteers slået på, at en fremtid udenfor EU kan åbne dørene for lukrative handelseventyr ude i verden, helst i et land som USA.

Man kan gå så langt som at sige, at en handelsaftale med amerikanerne bliver set som hovedpræmien efter brexit.

Men den er ikke i hus, selvom det er lykkedes de to statsledere at blive gode venner.

Og det huer utvivlsomt ikke “den britiske Trump” i Downing Street.

For det øger presset på hans forhandlinger med de europæiske lande her på vej ud af EU, inden den såkaldte overgangsperiode udløber om få uger.

I øjeblikket er det umuligt at slå op i en britisk avis uden at finde den ene artikel efter den anden, som spekulerer i netop det.

En gennemgående teori er, at Boris Johnson vil vente til efter det amerikanske valg med at beslutte sig for, hvor brutalt det britiske EU-exit skal være.

En vurdering fra en tidligere amerikansk topdiplomat, der har arbejdet med handelspolitik i årevis, lyder imidlertid, at der ikke kommer en handelsaftale med USA, hvis brexit-forhandlingerne kollapser.

Den irske forbindelse

Det er ikke kun den nuværende amerikanske præsident, der har spændende beskrivelser af den britiske premierminister. Joe Biden kan også være med.

Sidste år kaldte han Boris Johnson for “en fysisk og følelsesmæssig klon” af Donald Trump.

Der er altså lidt arbejde i vente på det personlige forhold, hvis Biden bliver valgt.

Det største arbejde kommer dog til at ligge hos Boris Johnson i det tilfælde. Biden er en erklæret modstander af brexit og er mere tilbøjelig til at orientere sig mod de store EU-lande end at rette opmærksomheden mod London.

Den demokratiske kandidat er også personligt investeret i brexit med sine irske rødder.

Joe Bidens oldefar emigrerede fra Irland til USA, og den historie er Biden stolt af.

Joe Bidens familie har rødder i Irland, og i byen Ballina, hvor den tidligere vicepræsident har fjern familie, har præsidentkandidaten sit helt eget portræt og plakette på en mur. (Foto: PAUL FAITH © AFP or licensors)

Måske derfor er han særligt bekymret for, hvordan brexit kan påvirke fred og stabilitet i Nordirland. Ingen handelsaftale med hverken EU eller USA må sætte den nordirske fredsaftale fra 1998 over styr, har han flere gange understreget.

Det er både Boris Johnson og EU-lederne dog enige med ham om.

Spørgsmålet er, om det i praksis betyder, at USA med Joe Biden i spidsen vil stille strengere krav og betingelser til en handelsaftale end en genvalgt præsident Trump vil.

Eller endnu værre, at det ikke vil være lige så vigtigt at lande en handelsaftale med briterne, fordi Biden ikke har travlt med at hjælpe den britiske regering med at gøre brexit til en succes.

Et helt særligt forhold

Uanset hvad vil et skifte i Det Hvide Hus betyde, at en handelsaftale mellem USA og Storbritannien bliver forsinket.

Først og fremmest af helt praktiske og logistiske årsager, som at der skal udpeges en ny handelsminister, men også hvis Joe Biden-administrationen vil ændre på de amerikanske prioriteringer i forhandlingerne.

Det kan komme til at tage tid, og det har Boris Johnson ikke meget af.

Der er endnu ingen handelsaftale på plads mellem USA og Storbritannien, men udsigten til en aftale med amerikanerne har blandt andet skabt frygt for lavere standard for fødevarer. Her ses demonstranter i London. (Foto: VICKIE FLORES)

Han har travlt med at redefinere Storbritannien som et land udenfor EU med et globalt udsyn.

Han har også travlt med at gentage, at brexit bliver en succes, og at briterne vil “stortrives” selv med et hårdt brexit uden en handelsaftale med EU.

Det vil være en åbenlyst stor sejr for den konservative britiske fløj i den sammenhæng at lande en lukrativ handelsaftale med USA.

Historisk, diplomatisk og kulturelt har der altid været et særligt tæt bånd mellem USA og Storbritannien. Det vil der fortsat være, uafhængigt af om lejeren i Det Hvide Hus de næste fire år fortsat hedder Trump, eller om han vil blive erstattet af Joe Biden.

Men der er ingen tvivl om, at det er den siddende præsident, der tegner forholdet i den periode, han sidder.

Og lige nu har det set med britiske øjne nærmest aldrig været vigtigere, hvordan det forhold bliver.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter