ANALYSE Fem ting, du skal holde øje med, når Trump og Biden mødes i nat

For første gang står de to præsidentkandidater i USA overfor hinanden i en direkte tv-debat.

Tv-debatten kan være med til at rykke ved styrkeforholdet mellem de to kandidater.

Millioner af amerikanske tv-seere vil være klar, når de to præsidentkandidater, Donald Trump og Joe Biden, i nat mødes i et auditorium på et universitet i Cleveland, Ohio.

De sidste fire år i amerikansk politik har på mange måder lignet et reality-program med konstante konflikter og overraskelser - og evigt tilbagevendende “ø-råd”, hvor nære rådgivere har forladt præsidenten og Det Hvide Hus for at nedfælde deres oplevelser og sælge dem i bogform.

Nu skal amerikanerne afgøre, om de vil fortsætte ad den vej, og tv-debatten kan være med til at rykke ved styrkeforholdet mellem de to kandidater.

Her er fem ting, du skal holde øje med i debatten.

1

Kan Trump score point?

Et ret markant flertal af amerikanerne siger, at de vil fyre Trump. Trump har mest på spil i debatten, vurderer USA-korrespondent. (Foto: Ken Cedeno)

Det er præsident Trump, der har mest på spil i debatten.

Et gennemsnit af meningsmålingerne har været bemærkelsesværdigt konstant i månedsvis, næsten uanset hvilke politiske bordbomber der er gået af.

Et ret markant flertal af amerikanerne siger, at de vil fyre Trump. I debatten har Trump en åbning til at rokke ved det billede.

Han er yderst rutineret foran et kamera efter ti år som reality-tv vært og fem år i centrum for amerikansk politik. Han føler sig ikke bundet af at skulle holde sig til, hvad der korrekt, og han går gerne direkte efter benene, når han tackler sine modstandere.

Spørgsmålet er, om Trump formår at balancere personlige udfald mod sin modstander med budskaber om, hvordan han selv vil redde amerikanerne ud af det sammenfald af kriser, som har ramt landet: En pandemi, en økonomisk nedtur, et opgør med racisme og politivold fra kyst til kyst.

Det vil formentlig ikke være nok for Trump at save benene af Biden. Han skal også give amerikanerne håb og tro på fremtiden for at vende de politiske vinde.

2

Biden er til eksamen

77-årige Joe Biden var den 47. vicepræsident i USA fra 2009 til 2017. (Foto: ALEX WONG © 2020 Getty Images)

Joe Biden er under mindre pres, fordi han fører i målingerne. Men han skal bevise, at han skarp og klar nok i hovedet til at lede nationen, selv om han med sine 77 år vil være USA's ældste præsident, hvis han vælges.

Han behøver ikke at levere en brilliant optræden. Forventningerne til Biden er forholdsvis moderate, ikke mindst fordi Trump i snart et år har forsøgt at udstille Biden som senil og affældig. Kan Biden være saglig og sammenhængende, kommer han langt.

Hold øje med, om Biden kan holde sit temperament under kontrol. Der har været eksempler på, at han er blevet vred på vælgere ved valgmøder og skældt dem ud. Det virker ikke godt i tv.

Og bemærk, hvordan Biden håndterer personlige angreb fra Trump på Bidens familie - og om han går i direkte clinch med Trump om fakta: Altså forsøger at rette usande påstande - eller om han formår at bruge verbal jiu-jitsu ved at bruge Trump-angreb mod præsidenten selv.

3

Højesteret og skat

Siden udpegelsen af Amy Coney Barrett som mulig ny højesteretsdommer har der været protester foran Højesteretten i USA's hovedstad. (Foto: TASOS KATOPODIS © Scanpix)

Vi ved, at en række aktuelle emner vil blive bragt op af debattens moderator.

Covid-19-pandemien, den økonomiske krise, sundhedssystemet. Nu er der formentlig to nye emner på dagsordenen.

Republikanerne håber på, at Trumps udnævnelse af en ny konservativ dommer til højesteret vil blive et vigtigt punkt. Udnævnelsen har fyret op under dele af Trumps politiske vælgerbase, som nu øjner et forbud mod abort vinke forude.

Det er Fox News-værten Chris Wallace, der skal styre nattens debat. (Foto: Joe Raedle © 2016 Getty Images)

Demokraterne er meget optaget af en afsløring i avisen New York Times. Søndag fortalte avisen, at Trump ikke har betalt indkomstskat i 10 af de sidste 15 år - og kun betalte cirka 5.000 kr. i 2016 og 2017.

Altså, at han har solgt sig selv til vælgerne som USA's bedste forretningsmand, mens han har oplyst til skattevæsenet, at han år efter år har så kolossale tab, at han ikke skal betale skat. Trump afviser oplysningerne.

Det er værd at holde øje med, hvor meget tid der går med hvert emne.

Så længe kandidaterne taler om højesteret og økonomisk genopretning, er det en fordel for Trump. Biden har et forspring blandt vælgerne på de fleste andre emner.

4

Mudderkastning

Joe Biden (th.) og Donald Trump ved indsættelsen af Trump i januar 2017. (Foto: Carlos Barria)

Demokraterne ser Trump som stærkest, når han kaster sig ud i personangreb og politisk mudderkastning. Derfor vil kredsen omkring Biden have ham til at vise, at han kan hæve sig over den slags og tegne et billede af sig selv som en modsætning til Trump; en helt anden type leder.

Det er ikke sikkert, at det bliver så let at gennemføre. Biden er en rutineret politiker med et halvt århundredes erfaring i debatter og diskussioner i Kongressen. Men han er også en ærekær mand med temperament, som af og til er tændt af overfor en vælger, når han har fået et provokerende spørgsmål.

Biden skal gå en hårfin balance: Hans midtervælgere er dødtrætte af splid og konflikt. Hans progressive støtter - Bernie Sanders' aktivister - ser ham gerne gå i kødet på Trump.

Republikanerne ser Biden som stærkest, når det handler om politik i detaljer, om policy og al den mekanik, som får tandhjulene i Washington til at dreje rundt. Så forvent personangreb og slag under bæltestedet.

Lykkedes det for Trump at få bragt Biden så meget ud af balance, at han virker svag eller usammenhængende, vil Trump have bevist, hvad han har påstået om Biden i snart et år.

Du kan høre mere om nattens debat i DR's USA-podcast "Stjerner og Striber"

5

Flytter debatten stemmer?

En vælger i Youngstown, Ohio ses her med et Biden-skilt. Spørgsmålet er, om debatten i nat kommer til at være afgørende for dem, der endnu ikke har besluttet sig. (Foto: MEGAN JELINGER © AFP or licensors)

Det er sjældent præsidentdebatterne, der afgør et valg.

Tænk på Barack Obama i 2012, som fik verbale tæsk af udfordreren Mitt Romney i den første tv-debat. Obama var stiv og professor-agtig, og alle var enige om, at han tabte debatten.

Men han vandt valget og fik fire år mere i Det Hvide Hus.

Tænk på 2016, hvor de fleste klart havde Hillary Clinton som vinder af debatterne med Trump. Resten er historie.

Men forskellen er, at Obama var populær som præsident på en måde, Trump aldrig har været. Trump har ikke på noget tidspunkt haft et flertal af amerikanerne bag sig. Ikke ved valget og ikke i de målinger, som betragter en præsidents opbakning hos vælgerne.

Derfor står han svagere nu, end Barack Obama gjorde i 2012.

Og Trump tabte måske debatterne i 2016 - men han tabte faktisk også valget målt på antallet af stemmer på landsplan. Clinton fik omkring tre millioner flere stemmer, Trump vandt kun på grund af USA's særlige valgmandssystem.

Så kan debatten afgøre valget denne gang?

Nej, formentlig ikke, med mindre Joe Biden falder helt igennem og ødelægger sine egne chancer for at blive valgt. Men debatten er måske Donald Trumps bedste mulighed for at overbevise den lille gruppe af vælgere, som ikke har besluttet sig endnu, om, at de skal hyre ham til fire år mere.

Hvor meget ved du egentlig om USA's præsidenter? Tag quizzen her og find ud af det:

Facebook
Twitter