ANALYSE Verbal boksekamp gjorde valget mellem Trump og Biden klart

De to præsidentkandidater i USA mødtes i nat for første gang til en noget kaotisk debat.

Det blev en kaotisk halvanden time.

I perioder råbte tre mænd i munden på hinanden, når moderatoren Chris Wallace forsøgte at få især Donald Trump til at respektere spillereglerne - men også Joe Biden.

Og rundt om i USA fulgte et formentlig rekordstort antal amerikanere den verbale boksekamp direkte i tv.

Hvad fik vælgerne så? De fik i hvert fald et markant valg mellem to mænd, som begge godt nok er hvide og oppe i 70'erne, men som ellers ikke har noget til fælles.

Altså et klart valgt.

Biden bestod eksamen

Den demokratiske kandidat Joe Biden beviste, at han hverken er senil eller affældig og manede dermed det billede, som præsident Trump og hans støtter har forsøgt at tegne af ham igennem snart et år, i jorden.

Biden var tydeligvis velforberedt, og han var klar og sammenhængende, og dermed har han formentlig fjernet den tvivl, som nogen har haft om, at han som den hidtil ældste præsidentkandidat ikke kan klare opgaven.

Biden bed sjældent på Trumps provokationer og talte ofte i stedet direkte til kameraet og vælgerne derhjemme.

Enkelte gange mistede Biden dog tålmodigheden med sin modstander:

Han fik trods konstante forsøg på afbrydelser fra sin politiske modstander fremlagt hovedpunkterne i sit politiske program: Grøn omstilling med investeringer i infrastruktur og jobskabelse, et opgør med systemisk racisme blandt andet.

Biden fik også grundigt påpeget, hvad han ser som Trumps fejlslagne håndtering af pandemien.

Trump angreb og afbrød

Præsident Trump var på krigsstien fra begyndelse til slut.

Han afbrød løbende og forsøgte med personlige angreb på Joe Bidens familien, specielt sønnen Hunter Biden. En optælling fra medieorganisationen, CBS, viser, at Trump afbrød sin modstander 73 gange.

Den taktik virkede i 2016, hvor modstanderen var Hillary Clinton, som var en kontroversiel person i store dele af USA.

Spørgsmålet er, om den virker nu, hvor modstanderen er en mand, som de færreste amerikanere har noget imod.

Præsidenten var naturligt nok i defensiven, fordi han søger genvalg på et tidspunkt, hvor USA er ramt af flere voldsomme kriser: Covid-19 pandemien, som har ramt landet meget hårdt og kostet en økonomisk krise - og protester mod racisme fra kyst til kyst.

Præsidentens bedste øjeblikke var, da han talte om det aftryk, han har sat på landets domstole med udnævnelser af hundredevis af konservative dommere - senest en dommer til USA's højesteret.

Men præsidenten fik ikke fremlagt en sammenhængende vision for, hvordan han vil føre USA ud af kriserne og skabe håb og tro på fremtiden igen.

Ingen tilråb og konsekvent moderator

Det var en stramt styret debat.

Parterne havde på forhold accepteret reglerne, som gav hver kandidat to minutter til at svare på spørgsmål, og derefter åbnede for debat, og moderatoren, Chris Wallace, styrede slaget meget konsekvent.

Fox News-værten Chris Wallace styrede nattens debat, som er den første ud af i alt tre. (Foto: Pool © 2020 Getty Images)

Normalt ville der være op mod tusind tilskuere til sådan en debat, og der ville være tilråb og reaktioner fra publikum. Men på grund af corona-pandemien var salen nærmest tom, og der hørtes ikke en lyd fra andre end de tre mænd undervejs.

Alt det var en fordel for Joe Biden, fordi debatten aldrig udviklede sig til et skænderi.

Moderatoren påtog sig igen og igen at lukke Trump ned, når præsidenten afbrød og talte hen over sin modstander. Det gav Biden mulighed for at tale sammenhængende og bruge sin lange erfaring som politiker.

Det var en ulempe for Trump, som i de sidste fire år har holdt masser af taler. Men det har altid været til folk, som elsker ham, og han er ikke blevet afbrudt. Trump kunne ikke rigtigt bruge sin evner som entertainer - efter mange år i som reality-vært i tv - i det stramme debatformat.

Flytter debatten stemmer?

De fleste amerikanere har for længst besluttet sig. Men der er en lille gruppe på måske ti procent af vælgerne, som stadig ikke har valgt side, og som de to kandidater derfor kæmper om. Hvad fik de ud af de halvanden times verbal sværvægts-boksekamp?

De fik et klart valg - i stil, i indhold og i syn på verden.

Adspurgt om han troede på menneskeskabte klimaforandringer, svarede Trump, at han gik ind for rent vand og ren luft. Biden svarede, at han vil føre USA tilbage i Paris-aftalen.

Adspurgt om Trump vil fordømme hvide ekstremister på højrefløjen, svarede han udenom: Han sagde om den ektremistiske og voldelige højregruppe, Proud Boys, at de skulle holde sig tilbage og holde sig parate (stand back and stand by) - et udsagn, som gruppen nu har gjort til sit motto. Biden sagde, at al vold skal retsforfølges.

Adspurgt om han ville acceptere udfaldet af valget, tordnede Trump mod hans modstandere og påstod, at der var svindel med stemmesedler. Biden svarede ja.

På den måde talte Donald Trump til sin politiske base og inviterede formentlig ikke mange nye vælgere ind i folden, mens Joe Biden fik understreget, at han vil være præsident for alle amerikanere - ikke kun demokrater, men også republikanere.

Du kan høre mere om nattens debat i et særafsnit af DR's USA-podcast "Stjerner og striber" her:

FacebookTwitter