Barrikader og plader for vinduerne: Washington forbereder sig på valg-uro

Over hele USA frygter butiksejere, at valgresultatet vil udløse uroligheder.

Sådan ser mange facader i det centrale Washington D.C. ud i øjeblikket. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Bygningsarbejderen Tanacio Sandoval har travlt i øjeblikket. Men jobbet vækker mere bekymring end glæde.

- Lige nu er det her desværre, hvad der sker. Men vi må håbe på det bedste, siger han og skruer endnu en plade krydsfiner fast foran vinduerne på en butiksfacade i Washington D.C.

Bygningsarbejderen Tanacio Sandoval. (© dr)

Den amerikanske hovedstad er for længst gået i gang med at forberede sig på, at valgdagen 3. november kan blive alt andet end fredelig.

Lignende forberedelser ser man i storbyer overalt i USA, skriver New York Times.

Kaos uanset vinder

I byens centrum har mange butikker sat plader for vinduerne, og barrikader i beton er sat op i gaderne.

Jamal Slam er født og opvokset i Washington D.C. (© dr)

Det skyldes alt sammen en begrundet frygt for, at valgresultatet kan udløse uroligheder - uanset hvad resultatet bliver.

- I mine 29 år har jeg aldrig set forberedelser på den her måde til et præsidentvalg – som om der vil være kaos, siger Jamal Slam, der er indfødt Washington-borger og selv arbejder i en butik.

- Jeg synes, alle taber i den her situation. Hvis Donald Trump vinder, bliver der kaos. Hvis han taber, bliver der kaos.

Betonblokke er sat op i hovedstadens gader. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS © Scanpix)

Hvad er det for et land?

Han er ikke alene om den følelse. Nogle begynder ligefrem at spørge sig, hvad det er for et land, de lever i, når de ser en bymidte præget af krydsfiner.

- Folk sætter plader op mod orkaner og uroligheder, skriver redaktøren for magasinet Washingtonian, Michael Schaffer.

- Det er fundamentalt desorienterende at finde ud af, at befolkningen i verdens ældste demokrati er reduceret til at gøre sådan som forberedelse til et ritual, der er sket hvert fjerde år siden 1788.

Alissa Weinstein var uforberedt på de mange ruder med plader på. (© dr)

Alissa Weinstein er i hovedstaden for at besøge sin søn. Hun siger, at synet af centrum har gjort hende helt paf. Hun frygter for, hvad der kan komme til at ske på valgdagen.

- Heldigvis skal jeg ikke være her, siger hun.

Overalt i USA

Det er ikke kun regeringshovedstaden, at man er i gang med at tage forholdsregler frem mod valgdagen.

Overalt i USA har store butikskæder som blandt andre Target, apotekerkæden CVS og Gap, der tilsammen har titusindvis af butikker rundt om i landet, skruet op for sikkerheden og meddelt, at de vil lukke butikker og sætte plader op i udvalgte områder.

I Beverly Hills i Californien lukker luksusshoppinggaden Rodeo Drive tirsdag og onsdag på grund af øget risiko for "protest aktiviteter". Også i New York har smykkebutikken Tiffany og Co. og Saks Fifth Avenue meddelt, at de vil sikre deres butikker i forbindelse med valget.

I delstaten Michigan har man forsøgt at tage andre midler i brug ved at forbyde folk åbent at bære våben 30 meter fra valgstederne, men det er blevet afvist af den lokale domstol. Politiet melder ud, at man er særlig opmærksom på uroligheder - generelt og ved valgsteder.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter