Chefen for USA's miljøstyrelse til DR: 'Vindenergi dræber fugle og flagermus'

Der er både gode og dårlige ting ved vindenergi, siger Andrew Wheeler.

Chefen for USA's miljøagentur EPA "elsker Danmark", men det er alt for tidligt at satse på vind- og solenergi i USA. (Foto: Lasse Berg Sørensen)

Skal USA udfase kul og gas til fordel for sol og vind?

Det sloges præsident Donald Trump og tidligere vicepræsident Joe Biden om natten til fredag i en god del af den sidste præsidentdebat inden valget.

Trump mener, at USA fortsat skal satse på de fossile brændsler som olie, kul og gas, mens Biden mener, at elproduktion i USA komme fra klimavenlige energikilder senest i 2035. Han vil bruge 12,5 milliarder dollar på vedvarende energi, blandt andet ved at sætte 500 millioner solceller op og erstatte tre millioner køretøjer tilknyttet det offentlige med klimavenlige køretøjer.

Da klimaet kom på banen under præsidentkandidatdebatten i september, var Trumps budskab, at USA skal have "ren luft og krystalklart vand". I sin første uge som præsident godkendte Trump konstruktionen af to omstridte olierørledninger, som der ellers blev blokeret for under Obama-adminstrationen.

I 2018 nåede USA’s olieproduktion et rekordhøjt niveau, og efter CO2-udledningen de foregående tre år var i tilbagegang, er det anslået, at det steg med knap 3,5 procent samme år.

Ifølge chefen for USA's miljøagentur EPA (Environmental Protection Agency), er det dog alt for tidligt at satse på vind- og solenergi.

- Alle typer af energikilder har både positive og negative sider. Der er negative miljømæssige sider ved vind- og solenergi, og det glemmer folk at kigge på. Vindmøller dræber fugle og flagermus, siger Andrew Wheeler til DR.

En påstand Donald Trump også fremlagde under præsidentdebatten.

Ifølge et dansk studie fra 2017, er det begrænset, hvor meget vindmøller påvirker omkringflyvende fugle. Flagermus er mere udsatte. Men påvirkningen af faunaen er ikke det største problem for Andrew Wheeler. Det er, at der ikke er mulighed for at lagre overskydende vindmøllerstrøm.

- Vi har endnu ikke teknologien, hvor vindenergi kan dække vores grundbehovet for sikker, pålidelig og billig elektricitet, forklarer miljøchefen.

- Det største problem er dog batterikapaciteten, og vi har endnu ikke teknologien, hvor vindenergi kan dække vores grundbehovet for sikker, pålidelig og billig elektricitet, forklarer miljøchefen.

Andrew Wheeler har siddet i spidsen for det amerikanske miljøagentur siden 2018, hvor han blev fungerende chef, indtil Trump gjorde stillingen permanent i 2019. Wheeler har en fortid som lobbyist for kulindustrien og er blevet kritiseret for at lempe miljøkrav i USA samt for sin holdning til klimaforandringerne, som han ikke ser som den største udfordring, kloden står over for.

'Jeg elsker Danmark!'

DR møder miljøchefen i byen Grand Rapids i Michigan, hvor han præsenterede tiltag, der skal udskifte gamle vandrør, der udleder skadelige mængder bly. Et problem indbyggere i Michigan kender alt for godt.

I 2014 blev byen Flints drikkevand forgiftet med store mængder bly, da byens vandforsyning blev ændret. Daværende præsident Obama erklærede vandkrisen i Flint for en miljøkatastrofe, og Michigan blev i år dømt til at betale 600 millioner dollars i erstatning til ofrene.

Ser du Danmark som et forbillede i brugen af vindenergi?

- Jeg elsker Danmark, og jeg vil ikke sige, at det ikke er vejen frem, men vi kan ikke producere nok vindenergi til at dække behovet i hele landet, siger Andrew Wheeler.

Chef for USA's miljøagentur, Environmental Protection Agency, Andrew Wheeler (Foto: Lasse Berg Sørensen)

- Vi skal øge brugen af vind- og solenergi, men vi skal passe på, og opveje de negative konsekvenser af alle energikilder ikke kun de positive, mener Wheeler:

- Det lyder til, at Joe Biden siger, at vi kan løse alle problemer med vedvarende energi, men det kan vi ikke endnu. Vores økonomi er ikke klar til at overgå fra fossile brændstoffer om 15 år. Det er der ingen, der er.

Ifølge Andrew Wheeler skal EPA koncentrere sig om at regulere, ikke bestemme hvilke energikilder, der er bedst.

- Jeg synes ikke, at EPA skal udpege vinde vindere og tabere. Det er ikke vores opgave som en myndighed. Det er politikernes opgave.

Facebook
Twitter