Coronasyg Trump møder kritik efter køretur foran hospital

Iført ansigtmaske blev præsidenten kørt ud foran det militærhospital, hvor han har været indlagt siden fredag.

Efter flere dages indlæggelse på Walter Reed National Military Center, tog USA's præsident Donald Trump i går aftes en overraskende køretur for at vinke til sine besøgende.

Præsidenten, som har været under medicinsk behandling for den smitsomme coronavirus over weekenden, blev set vinkende til sine tilhængere iført ansigtsmaske fra bagsædet af sin bil. På forsædet af bilen sad to Secret Service-agenter iført beskyttelsesdragt, ansigtmaske og visir.

Allerede inden køreturen havde den 74-årige Donald Trump annonceret, at han havde planlagt en "overraskelse" til de mange mennesker, der var mødt op foran militærhospitalet for at vise deres støtte til præsidenten.

Men køreturen møder nu skarp kritik.

Trump-støtter har siden fredag været talstærkt til stede foran Walter Reed National Military Medical Center i Bethesda, Maryland, hvor den amerikanske præsident har været indlagt siden i fredags. (Foto: Samuel Corum © Scanpix)

"Et politisk skuestykke"

Uansvarligheden er forbløffende, lyder det blandt andet fra doktor James Phillips, som er leder for katastrofemedicin ved George Washington University og ansat ved Walter Reed Medical Center, hvor den amerikanske præsident er indlagt med covid-19.

- Hver eneste person inde i den bil under den fuldstændigt unødvendige køretur skal nu i karantæne i 14 dage. De bliver måske syge. De dør måske. Alt sammen for et politisk skuestykke. Beordret af præsident Trump til at sætte deres liv på spil. Det er vanvid, skriver han blandt andet på Twitter.

- Præsidentens firehjulstrækker er ikke blot skudsikker, men også hermetisk aflukket i tilfælde af et kemisk angreb. Risikoen for at overføre covid-19 derinde er så stor, som den kan blive, bortset fra ved sundhedsmæssige indgreb.

- Mine tanker går til Secret Service, som er tvunget til at spille med.

Også flere demokrater har været ude med skarp kritik af præsidentens køretur.

Clearet med lægerne

Retningslinjerne fra USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) lyder, at transport af coronasmittede skal "begrænses til sundhedsmæssigt afgørende formål".

På trods af risikoen for smitte, skete køreturen ifølge en talsperson for Det Hvide Hus efter aftale med personalet på Walter Reed Medical Center.

- De nødvendige sikkerhedsforanstaltninger var på plads i forbindelse med køreturen for at beskytte præsidenten og hans personale, heriblandt værnemidler, siger talsperson Judd Deere til NBC News og fortsætter:

- Køreturen var clearet af det lægefaglige personale som sikker.

Læge: Trump kan udskrives mandag

Præsidentens køretur finder sted, efter at der i weekenden har været flere modstridende udmeldinger om hans helbred.

I første omgang fandt Donald Trumps indlæggelse sted "for en sikkerheds skyld".

Men lørdag meddelte præsidentens stabschef, Mark Meadows, at præsidentens tilstand var alvorlig og "svært bekymrende". Den melding blev dog efterfølgende afvist af præsidentens læge, Sean Conley, som sagde, at præsidenten havde det "rigtigt godt".

Sean Conley, læge i Det Hvide Hus, og præsidentens øvrige læger, under gårsdagens pressemøde om præsidentens helbredstilstand foran Walter Reed National Military Medical Center i Bethesda, Maryland. (Foto: ERIN SCOTT © Scanpix)

I går kom det så frem fra samme læge, at Trump flere gange har fået ilt under sin indlæggelse. Han har desuden fået en steroidbehandling, som man normalt giver til patienter, der har alvorlige problemer med lungefunktionen.

Præsidenten har også fået endnu en dosis af lægemidlet Remdesivir. Tidligere har Trump fået en eksperimentel behandling med to forskellige antistoffer.

"Et miskmask af oplysninger"

Der er stadig ikke klarhed omkring præsidentens reelle tilstand, fortæller DR’s USA-korrespondent Lillian Gjerulff Kretz.

- Vi har set et miskmask af oplysninger. Vi hører fra præsidentens hold af specialister, at han er i bedring, men samtidig ved vi også, at hans læger i de seneste døgn har brugt det, nogle herover kalder ”the kitchen sink-option”, altså at man i stor grad har afprøvet alt, hvad der er af mulige behandlinger, siger Lillian Gjerulff Kretz.

Ikke desto mindre oplyste Sean Conley i går, at Trump kan blive udskrevet allerede i eftermiddag dansk tid.

FacebookTwitter